Ministri odbrane i zdravlja, Bratislav Gašić i Zlatibor Lončar, ne razmišljaju da podnesu ostavke zbog tragedije usled pada helikoptera Vojske Srbije kada je poginulo sedam osoba. Kako nam je rečeno u izvorima bliskim Vladi Srbije, proteklih dana uopšte nije bilo reči o tome da li bi ministri trebalo da podnesu ostavke iz moralnih razloga.

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović je na pitanje Danasa da li bi Gašić i Lončar trebalo da podnesu ostavke, odnosno da budu razrešeni funkcije ministara, odgovorila pitanjem: „Zašto? Zbog čega da podnesu ostavke?“.

„Ne mislim da treba da podnesu ostavke jer i jedan i drugi odgovorno i profesionalno obavljaju svoj posao“, istakla je Mihajlović.

Upitana o moralnoj odgovornosti ministara, Mihajlović je odgovorila: „O čemu govorite!? To su odgovorni ministri. Veoma odgovorni“.

Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade Srbije, u izjavi za Danas kaže da je suština da treba da se utvrdi cela istina, od trenutka kada je beba upućena helikopterom do njegovog pada.

„U čitavom tom lancu mora da se utvrdi odgovornost svakog, da se niko ne osuđuje unapred, da se ne presuđuje unapred, i da tek nakon toga, kakva god istina da bude – da se saopšti i da se onda vidi ko je u tom lancu napravio grešku. Ako je neko napravio grešku. Ne treba da se pravi histerija ni u jednom ni u drugom pravcu – kao da se ništa nije dogodilo, ili kao da su piloti krivi. Treba da se vidi gde je šta zakazalo, ako nije ništa zakazalo, ako je tehnička stvar, ako je ljudski faktor, da se jasno kaže to. Ogromna tragedija je ovo, ne treba porodicama dodavati so na ranu, najmanje šta zaslužuje jedan ovakav događaj je profesionalna istraga“, ističe sagovornik Danasa.

Danas nije uspeo da dobije odgovor na pitanje o razrešenju ministara ni u kabinetu predsednika Vlade, kao ni u kabinetu predsednika Srbije.

Pitanje na koje nismo uspeli da dobijemo odgovor u kabinetu predsednika Republike Tomislava Nikolića je i njegovo mišljenje o prisustvu medija na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu i Institutu za majku i dete, otkud oni tamo, ko im je javio, da li je ceo taj splet okolnosti doprineo jačem pritisku i tragičnom ishodu. Pitanja smo postavili na osnovu navoda koji su se pojavili u jednom delu javnosti o tome da su visoki državni zvaničnici imali potrebu da kamere zabeleže spasavanje bebe i tako prikupe političke poene. 

Podsetimo, tokom jučerašnjeg dana predsednik Tomislav Nikolić održao je sastanak sa ministrom odbrane i načelnikom Generalštaba od kojih je zatražio kompletan izveštaj o padu helikoptera. Nikolić je naglasio da ta tragedija potresa čitav region i da su njene razmere veće nego što bilo ko u ovom trenutku može da sagleda, saopštila je Služba predsednika za saradnju s medijima.

„Jedno humano, veličanstveno delo pretvorilo se u tragediju koja je duboko potresla Srbiju“, konstatovao je predsednik Nikolić.

Istakavši da je cela nacija u potpunom šoku, predsednik Srbije je podvukao da se mora sačuvati pribranost i rasvetliti sve okolnosti koje su dovele do tragedije. On je zahtevao od ministra Bratislava Gašića i načelnika Ljubiše Dikovića kompletan izveštaj u najbržem mogućem roku, navodi se u saopštenju.

„Jedino istina i iznošenje činjenica mogu razvejati svaki tračak sumnje i očuvati kredibilitet institucije od najvećeg poverenja među građanima Srbije“,“ rekao je predsednik Nikolić.

inistar Bratislav Gašić se zahvalio predsedniku na podršci i izvestio ga o podacima kojima vojska raspolaže u ovom momentu. On je naglasio da je veoma važno otkloniti sve sumnje i zato će izveštaj Komisije o tome šta se desilo biti precizan i nedvosmislen. On je istakao važnost sloge u vojsci, koja je izložena čestim napadima i podvukao da će učiniti da se ostvari jedinstvo u toj instituciji.



 

Prva komisija sutra o rezultatima istrage

Osim pravosudnih organa koji su obavili uviđaj, uzroke udesa utvrđuju dve vojne komisije. General Ljubiša Diković  formirao je Komisiju za utvrđivanje uzroka vanrednog događaja koja će se baviti time da li su ispoštovane sve procedure. General Ranko Živak formirao je tehničko-stručnu komisiju koja će utvrđivati da li je do tragedije eventualno došlo zbog tehničkog problema u helikopteru. Prva komisija svoj rad mora da završi do sutra, a druga do 30. marta. Načelnik Generalštaba rekao je da se kao prvi čovek Vojske oseća odgovornim, kao i da su on i njegovi saradnici spremni da se utvrdi da li u ovom slučaju ima i njihove odgovornosti.



 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari