Osim Miljana Miljanića i Radomira Antića, opus svih ostalih srpskih stručnjaka ne bi bio dovoljan ni za adekvatan uvod prebogate karijere trenerskog vizionara kakav je bio Vujadin Boškov.

Njegovim odlaskom u 83. godini života lidersko mesto na lestvici naših trenerskih veličina ostalo je upražnjeno, ali je zato „aleja legendi“ dobila ime podjednake snage i veličine Miljanu Miljaniću. Sahrana najvećeg ideologa FK Vojvodina, osobi kojoj su se godinama klanjali u Real Madridu, Romi, Sampdoriji, biće u sredu 30. aprila u njegovom rodnom Begeču kod Novog Sada.

Vujadin Boškov je u tri navrata predvodio najbolju selekciju države koja se zvala SFRJ i SR Jugoslavija. Bio je trenerski vizionar, imao je odličan osećaj u kom momentu treba dati šansu mladom igraču i istrpeti ga zarad rezultata koji će doći, pa makar on u tom trenutku ne bio na klupi jednog tima kao što je Roma. Iako je za dvadeset i jednu godinu igračkog staža u „vučici“ sarađivao sa brojnim trenerima i veličinama kakav je sigurno Fabio Kapelo, Frančesko Toti nikada neće zaboraviti srpskog trenerskog gospodina, koji ga je vodio u sezoni 1992/93. Boškov je tada „bubuljičavom tinejdžeru“ od 16 godina dao priliku u prvom timu i pritom je bio ubeđen da je reč o, ispostaviće se, jednom od najboljih italijanskih igrača svih vremena.

– Otišao je jedan od najvažnijih članova naše fudbalske porodice. Vujadin Boškov je bio veliki čovek, sposoban, pobednik, koji je imao redak dar, prirodan i inteligentan smisao za humor. I dalje se sećam dana kada sam debitovao, a on sedeo na klupi. Kako to da zaboravim? Hvala Mister, što ste mi dali tu šansu, jedinstvenu šansu kakvi ste i Vi bili. Siguran sam da ćete iz raja nastaviti da gledate fudbal, sa Vašom prepoznatljivom ironijom i osmehom, očima velikog fudbalskog gospodara – oprostio se Toti na poseban način od svog trenerskog učitelja.

Osim u Španiji, Italiji, Švajcarskoj, Boškov je bio veoma poštovan i u svojoj zemlji, što nije nimalo lako i dovoljno govori o njegovom poštenom pristupu prema fudbalu i jedinstvenom vidu iskrenosti. Vest o njegovoj smrti pogodila je i ljude u Fudbalskom savezu Srbije.

– Otišao je jedan od najboljih i najvećih predstavnika našeg fudbala svih vremena. Ceo život je posvetio podizanju ugleda našeg fudbala i zato njegov odlazak znači veliki gubitak za sve nas koji smo ga voleli, uvažavali i poštovali – istakao je Tomislav Karadžić, predsednik FSS.

Vujadin Boškov posebno je zadužio ljude u Sampdoriji, koju je sa puno uspeha predvodio od 1986. do 1992. i kratko u sezoni 1998/99. U prvom mandatu trenirao je nezaboravnu generaciju koju su činili: Mančini, Vijali, Lombardo, Vjerhovod, Paljuka, Serezo, koja je osvojila jedinu titulu u Seriji A u klupskoj istoriji, dva nacionalna kupa i Kup pobednika kupova, dok je 1992. izgubila od Barselone u produžetku finala Kupa šampiona.

– Putujem u Srbiju, da pokažem svoje poštovanje. On zaslužuje poslednji naklon, jer je bio veliki čovek i u sportu i u životu. Iskreno sam pogođen. On mi je bio kao otac. Bio je učitelj, primer i u fudbalu i u životu. On je bio i biće jedna od osoba za koje želite da nikada ne odu, a kada se to dogodi, onda ostaje praznina koju je nemoguće ispuniti. Vujadin će ostati jedinstvena osoba, nezamenljiva, legenda srpskog fudbala, heroj za svakog navijača Sampdorije – poručio je Siniša Mihajlović, koji je u igračkim danima sarađivao sa Boškovim u Romi i reprezentaciji, a danas je trener Sampdorije.

Drulović: Veliko fudbalsko ime

– Stvarno je tužno kada nas napusti jedan takav čovek. On je na najbolji način predstavljao Srbiju u celom svetu. Bio je veliko fudbalsko ime. Takav je život, stvarno mi je žao – rekao je Ljubinko Drulović, vršilac dužnosti selektora Srbije.

UEFA: U mirnom stavu za Vujadina i Tita

UEFA je odličila da ukaže veliku počast za preminule Vujadina Boškova i Tita Vilanovu. Revanš utakmice polufinala Lige šampiona Bajern – Real Madrid i Čelsi – Atletiko Madrid počeće minutom ćutanja u znak sećanja na nedavno preminule trenere, saopštila je danas UEFA.

Bogata biografija

Vujadin Boškov je tokom bogate karijere vodio sedam godina Vojvodinu, a zatim i brojne klubove iz Holandije, Španije, Italije i Švajcarske, među kojima i slavni Real Madrid (1979 – 82), Fejnord (1976-78), Romu (1992 – 93), Napoli (1994 – 96) i u dva navrata Sampdoriju. Bio je šampion Jugoslavije, Španije i Italije, a sa Sampdorijom je osvojio Kup pobednika kupova 1990. godine. Na klupi reprezentacije Jugoslavije Boškov je sedeo u tri navrata (1971-73, 1999-2000) i 2001. u tročlanoj komisiji.

Džajić: Sjajan čovek

– Vujke je bio sjajan čovek i stručnjak. Bio je veliki autoritet i motivator, umeo je da psihološki pripremi ekipu. Ostvario se u fudbalu na svim poljima i mislim da je zaista mnogo učinio za jugoslovenski i srpski fudbal – naveo je Dragan Džajić, predsednik Crvene zvezde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari