Šampionski ples izveo je Novak Đoković u polufinalu Australijan opena pred očima Roda Lejvera u njegovoj areni, ubedivši gravere da već polako krenu sa upisivanjem njegovog imena na velikom peharu, odnosno prekopiranjem „potpisa“ iz prošle sezone. Iako u „nemilosti publike“, mentalno superioran, Nole je na impresivan način protiv Rodžera Federera obezbedio šesto finale u Melburnu i konačnu prednost u međusobnim duelima sa Švajcarcem (23:22).

Ukus zadovoljstva posle nestvarna prva dva seta, nije poprimio dozu gorčine zbog određenih nesigurnosti u trećem, koji je zapravo bio uvertira velemajstorskog matiranja za konačnih – 3:1 (6:1, 6:2, 3:6, 6:3). Ma koliko želeo plasman u finale Endi Marej će danas protiv Miloša Raonića morati da isproba sve poteze na granici rizika, jer bez takvog načina neće moći da se suprotstavi Kanađaninu, a kamoli braniocu titule u Melburnu i najvećem izazivaču u karijeri.

Izgledalo je u prva dva seta kao da je preko puta Đokovića njegov sparing partner sposoban da preznoji, ali ne i da natera srpskog asa da se zadiše. Šetao je Nole Federera sa osnovne linije, kao na promenadi, toliko da su Švajcarca zaboleli kukovi, dok mu je na licu ostao grč kao posledica nemoći i gorčine. Šta god da je Rodžer pokušao u prva dva seta njihovog 14. susreta na grend slemovima Novak bi predvideo kao prorok sa Balkana, uveren da će 10. susret sa Švajcarcem u polufinalu grend slema biti ocenjen perfektnom desetkom. Pokuša je Federer u trećem setu da se nekako izmigolji iz čvrstog zagrljaja Đokovića, ali je tokom četvrtog dela bilo jasno da negodovanja sa tribina nisu omekšala Novaka – naprotiv još više su ga razbesnela da kod 4:3 iskoristi prvu brejk loptu, a zatim rutinskim gemom pošalje Švajcarca na zasluženo tuširanje.

– Rodžer (Federer) i Rafa (Rafael Nadal) su mnogo doprineli mojoj karijeri i uspesima. Radio sam naporno da dođem u poziciju da ih izazovem, ali sada osećam da sam na vrhuncu svoje karijere i trudim se da uživam u svakom trenutku – pokazao je Đoković da je odavno izgubio presiju u mečevima sa dvojicom najvećih rivala.

Teško je setiti se veće dominacije u prethodne 22 pobede Novaka nad Federerom u poređenju sa jučerašnjim trijumfom. Raznovrsni udarci sa osnovne linije, pravi tajming za asove, retki, ali plodotvorni izlasci na mrežu, izbacili su Rodžera iz komforne zone, zbog čega je i preterivao sa izlascima na mrežu, praveći duplo više neiznuđenih grešaka u odnosu na Novaka. Pokušaji Švajcarca da skraćivanjem poena u trećem setu trasira put ka preokretu bili su uspešni samo u navedenom delu meča, međutim ne i dovoljni za veleobrt posle pauze zbog navlačenja krova usled kiše. U Novakovom arsenalu fino su bili posloženi najsuptilniji elementi koji se isključivo prave u njegovoj radionici i čije recepte samo on zna. Neke je upotrebio u četvrtom delu igre, a one najubitačnije verovatno ostavio za kraj.

– Odigrao sam neverovatna prva dva seta, bio sam bezgrešan. To je potrebno protiv Rodžera koji je igrao na visokom nivou ceo turnir. Posle je on podigao nivo igre pa je bilo neizvesnije. Generalno gledano, prezadovoljan sam načinom na koji sam odigrao meč. Znao sam da će biti agresivan, ali dobro sam izlazio na mrežu i bio maksimalno koncentrisan – napravio je Novak najbolji mogući uvod za nedeljno finale.

Melburn posebno mesto

– Australijan open je prvi gren slem koji sam osvojio, 2008. godine. To sećanje me prati svaki put kada dođem ovde, nadam se da mogu da nastavim sa pobedama – gospodski se poneo Đoković, uprkos tome što u polufinalu nije imao adekvatnu podršku sa tribina.

Nole najavio meč Marej-Raonić

– Očekujem sjajan meč između njih dvojice. Miloš je mnogo napredovao tokom pauze, odlično se kreće, igra dobro sa osnovne linije, ima samopouzdanje… S druge strane, Endi je kvalitetan teniser, koji ima veliku podršku publike ovde. Igrali smo mnogo puta u Melburnu. Imaću dva dana pauze da se odmorim i nađem potrebnu koncentraciju za finale – kao da je Nole najavio današnji polufinalni meč u razgovoru sa Džimom Kurijerom, kome je u šaljivom tonu objasnio zašto ide korak unazad u toku njihovog razgovora (jer Amerikanac nesvesno prilikom svakog pitanja dođe na „milimetar“ od njegovog lica).

Švajcarski mediji: Rodžer kao školarac

Švajcarski „Blik“ je Novakovu dominaciju u polufinalu opisao na sledeći način: “ Rodžer Federer je ispao sa Australijan opena posle susreta sa Novakom Đokovićem. San o 18. grend slem tituli je srušen. Izgledao je naš teniser kao školarac u prvih sat vremena, u kojima nije imao ni najmanje šanse – prvi set je izgubio za 22 minuta, drugi za 29. Forhendi, bekhendi, izlasci na mrežu … Novak je za sve imao pravi odgovor. Federer je delovao izgubljeno, bespomoćno. I, iznenađujuće – bez emocija. Nije ni psovao, ni udarao reketom, ništa. A ipak, bilo je i onih čuvenih „Federerovih momenata“. No, tek posle sat i 17 minuta igre. Tada je iskoristio četvrtu brejk šansu, poveo sa 4:2 i osvojio taj set. Vratile su se i emocije. Krov je potom zatvoren, pauza je trebalo da mu prija, ali… protiv Đokovića? Najboljeg atlete u teniskoj istoriji? Skoro nemoguć zadatak“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari