Fudbalski klub Partizan stigao je do prekretnice u tekućoj sezoni, a verovatno i do raskrsnice koja bi mogla da znači uzdizanje ili dalje potonuće kluba iz Humske. Ivan Ćurković, predsednik Upravnog odbora Partizana u tehničkom mandatu, do izbora nove uprave, ističe u razgovoru za Danas da će prioritet biti konsolidovanje prvog tima, kadrovski i rezultatski, zatim rešavanje problema finansija, odnosno da li budžet može da isprati ambicije, dok su sami izbori u klubu u poslednjem planu i njima se nerado bavi.

Koji su prioriteti Upravnog odbora i na čemu ćete prvo raditi?

– Stabilizacija i konsolidacija prvog tima, a samim tim i celog Partizana su najveći prioritet. Taj posao je poveren novoizabranom treneru Ivanu Tomiću i sportskom direktoru Ivici Ilievu. U njih imam puno poverenje, a oni međusobno imaju odličan odnos i mislim da će to doneti dobro klubu. Treba da vidimo kakvo nam je stanje sa igračima, na koga se može ozbiljno računati, a ko je slobodan da ode. Da sagledamo gde su nam potrebna pojačanja kako bismo u budućnosti bili konkurentniji na domaćoj i međunarodnoj sceni. Pred trenerom i sportskim direktorom je veliki posao, ali imaju dovoljno vremena i pripreme da spreme Partizan za nastavak takmičenja na višem nivou.

Kažete da je konsolidacija poverena Tomiću i Ilievu, da li to znači da oni imaju odrešene ruke?

– Tomić je mlad trener, ali godine nisu merilo. Ima bogato iskustvo koje je pre svega stekao kao igrač. Verujem u njega, da može izvesti Partizan na pravi put. Imaće odrešene ruke, ali naravno moraće i on i Iliev da polažu račune za transfere i posle za rezultate. Na njima je da sprovedu prelazni rok, ali moraju biti realni u ambicijama. Dovođenje igrača potrebnog kalibra ne garantuje ni pobede ni poraze, kao što to ne bi bilo da dovedu Mesija. Ivan Tomić je čovek na zemlji, tako da znamo da može izvagati između mogućnosti i ambicija.

Pominjete transfere, da li će fokus biti na domaćim ili stranim fudbalerima?

– Gledaćemo prema našoj omladinskoj školi, ali naravno i prema inostranstvu. Sigurno u našem pogonu imamo mnogo talentovanih igrača, ali se i do sada pokazalo da dodatni kvalitet i iskustvo moramo dovesti iz inostranstva. Tako će biti i ovaj put.

Da li se zna ko je na izlaznim vratima Partizana, odnosno kakve su sudbine Andrije Živkovića i Abubakara o čijim se odlascima govori?

– Ne bih se mešao u taj sektor. Ponavljam, to je posao Tomića i Ilieva, ja imam druga zaduženja. Sada se u Partizanu zna ko šta radi i nema mešanja sektora, ali normalno je da razgovaramo i sarađujemo. Na treneru i sportskom direktoru je da dovedu pojačanja, a isto tako i da pošalju dalje igrače za koje smatraju da im nisu potrebni, a za koje bude odgovarajućih ponuda.

 Uplitanje politike je neminovnost u našem sportu, da li ćete pokušati da stanete na kraj takvoj praksi?

– Ne bih se složio da je to baš tako. Nije bilo pritisaka sa strane i uticaja politike, bar ne direktnog i presudnog. Taj odnos bih pre nazvao po principu “ako ste vi dobri prema njima biće i oni prema vama”. Znate, dugo sam u Partizanu, ne plašim se ni direktnih pokušaja uplitanja politike. Izlazio sam na kraj i sa generalima, sigurno ću i sa aktuelnim političarima, ako pokušaju direktno da se mešaju u upravljanje klubom.

Kada se sve sabere, koji su dometi Partizana u tekućoj sezoni, a gde u budućnosti?

– Treba biti realan i priznati da Zvezda ima veliku prednost. Pokušaćemo da se uključimo u borbu za titulu, ali je u ovom trenutku realno drugo mesto. To ne bi trebalo dovoditi u pitanje jer imamo bolji tim od direktnih konkurenata. Imamo i takmičenje u Kupu Srbije, njega ćemo sigurno pokušati da osvojimo. To takmičenje kao i drugo mesto nam donose igranje u kvalifikacijama za Ligu Evrope. Prioritet nam je da prezimimo u Evropi, kako zbog sportskih tako i zbog finansijskih razloga. U tome smo umalo uspeli ove godine, a daćemo sve od sebe da to konačno i realizujemo.

Kažete da vam održavanje Skupštine i izbori nisu prioritet, da li ipak ima naznaka kada bi oni mogli da se održe i ko su kandidati?

– Ne bih o rokovima i imenima. Zna se u kom periodu Skupština i izbori moraju da se održe. Nisu toliko važna ni imena kandidata. Najbitnije je da to budu ljudi Partizana, da žele dobro klubu, da imaju ambicije da nešto promene i da imaju snage da to realizuju – zaključuje Ćurković.

Stadioni jedva do licence

– Partizan je imao dobru priču u vezi sa stadionom. Na žalost, tada su se isprečile druge stvari i sprečeni smo da realizujemo naš projekat koji je bio gotov. Da je bilo tako sada ne bismo morali da razmišljamo o Nacionalnom stadionu, ne bi nam ni trebao. Zdanje u Humskoj moglo bi da bude dom Partizana u Evropi, reprezentacije, drugih klubova. Isto je i sa Zvezdinim stadionom. Sada moramo užurbano da mislimo o Nacionalnom stadionu. Svake godine jedva dobijamo licencu za međunarodna takmičenja. Iskreno, ne znam da li ćemo narednih godina i mi i Zvezda moći da igramo na svom terenu ako prođemo u Ligu šampiona – upozorava Ćurković.

Navijači vole pobednike

– Navijačka filozofija je jednostavna. Svi vole pobednike i pružaju podršku kada dobro ide, ali se to menja kada rezultati izostanu. Zato je recept za vraćanje publike na stadione jasan – pobeđivanje i bolji kvalitet fudbala. Svesni su oni da se Partizan ne može uvek dostojno meriti u međunarodnim okvirima, pa je rivalitet između naša dva najveća kluba dostigao trenutni nivo. Svi vole kada njihovom klubu ide dobro, ali i kada najvećem protivniku ne ide – smatra predsednik Partizana.

Partizan: Hvala Druloviću

– Hvala Ljubinku Druloviću koji je hrabro i bez trunke razmišljanja prihvatio ulogu šefa stručnog štaba FK Partizan u trenucima koji su bili najosetljiviji za klub, svestan rizika koji takva pozicija nosi sa sobom. Poznat kao borac, ne samo na mestu selektora reprezentacija koje je vodio, već i kao igrač, Drulović je tokom rada u Partizanu pokazao istutu borbenost, ambiciju i želju za pobedom, stavljajući klupski pre ličnog interesa. Do poslednjeg trenutka rukovodio se onim što je najvažnije za klub i kao takav je mesto šefa stručnog štaba prepustio nasledniku. FK Partizan mu želi mnogo uspeha u budućoj karijeri – stoji u saopštenju iz Humske povodom rastanka sa dosadašnjim trenerom Ljubinkom Drulovićem.

———-

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari