Povratak Kupa u Humsku 1Foto: Starsport

Ono što su priželjkivali fudbaleri Partizana od trenutka kada su izgubili trku za šampionsku titulu sa Crvenom zvezdom sinoć su u Gornjem Milanovcu i ostvarili. Crno-beli su u finalu Kupa savladali ivanjički Javor 2:0 golovima Jovanovića u 35. i Vlahovića u sedmom minutu nadoknade vremena vrativši na taj način u svoje vitrine trofej najmasovnijeg fudbalskog takmičenja u Srbiji posle pet godina.

Tomićevi izabranici su podizanjem trofeja pred punim stadionom Metalca krunisali dobre partije ovog proleća nagovestivši mirniji kraj sezone u poslednja dva kola.

Iako se ne pamti da je jedan tim bio onoliko superiorniji u odnosu na rivala kada su finalni mečevi u pitanju, Partizanovi prvotimci su do vođstva stigli tek u 35. minutu igre pogotkom povratnika u crno-beli tabor Marka Jovanovića. Mladi Nemanja Mihajlović, koji je pravio najviše problema odbrani ivanjičkog superligaša u prvih dvadesetak minuta susreta kada su defanzivci Javora jedva dolazili do daha od stihijskih prodora brzonogog krila, ubacio je loptu iz kornera na drugu stativu gde se najbolje snašao iskusni defanzivac crno-belih koji je nadskočio dvojicu protivničkih igrača i pogodio gornji desni ugao Đogatovićevog gola. Pre toga je klub iz Humske pokušao preko Gogue, spomenutog Mihajlović a u nekoliko navrata, ali mreža Javora je svaki put ostajala mirna. Partizan je veći deo prvog poluvremena imao posed lopte 3/4 vremena, dok su Dodićevi izabranici zapretili samo preko Josovića koji je pokušao glavom posle kornera, ali iako se našao u izglednoj šansi loptu poslao pored gola.

Upravo je isti fudbaler propustio veliku priliku da već na startu drugog poluvremena poravna rezultat kada je posle odličnog proigravanja Docića kroz sredinu izašao sam pred Šaranova, lobovao čuvara mreže crnobelih, ali je lopte završila na stativi. Fudbaler poznat po razornom udarcu imao je još dve šanse da se upiše u strelce, ali nijednu nije iskoristio. Josović eva odlična prilika jasno je nagovestila da će Javor u drugom poluvremenu krenuti znatno otresitije, što je i ulazak Eliomara Silve umesto neraspoloženog Ađurua samo potvrdio. Međutim, iako su Ivanjičani kako se utakmica bližila kraju znatno popravili statistiku, bar kada je reč o posedu lopte, jalovi pokušaji Docića i Miletića bili su nedovoljni da se iznenadi ekipa Partizana. Nesmotrenosti i bespotrebno komplikovanje debitanta u finalu Kupa Srbije iskoristili su crno-beli u sedmom minutu nadoknade kada je 16-godišnji Dušan Vlahović ostao usamljen i pogodio glavom mrežu Javora posle asistencije samo minut ranije ubačenog u igru Alena Stevanovića.

Trener Partizana Ivan Tomić istakao je da je jako ponosan na svoje prvotimce naglasivši da zasluga za osvajanje jedinog ovosezonskog trofeja ide isključivo momcima u crno-belom.

– Veoma sam ponosan na momke i način na koji su uspeli da se izdinu iz jedne opšte slike da je klub slab. Savladali su sve prepreke i čestitam im na tome. Drago mi je zbog uspeha koju su napravili i sve zasluge idu igračima – izjavio je Tomić.

Njegov kolega na klupi Javora Mladen Dodić čestitao je crno-belima osvajanje trofeja dodajući da je njegov klub ušao previše oprezno u ovaj meč.

– Kao što sam istakao pre utakmice, tako i sada ponavljam da sam jako ponosan na moje igrače i klub. Ušli smo u meč sa previše respekta, u drugom poluvremenu, promašili nekoliko izglednih šansi i za to smo kažnjeni golom u nadoknadi vremena – izjavio je Dodić.

Početkom drugog dela igre glavni sudija meča Milorad Mažić prekinuo je igru i pozvao igrače u svlaičionicu posle ubacivanja pirotehnike na teren Partizanovih navijača. Samo nekoliko minuta pre toga, pomoćni sudija Đurđević pogođen je predmetom u glavu, ali je ubrzo nastavio meč.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari