Rafael Nadal osvojio je svoju drugu titulu na Vimbldonu u poslednje tri sezone i sa novih 2.000 bodova ubedljivo se ustoličio na čelu ATP liste koja će danas biti objavljena. Naime, popularni Rafa 2009. nije igrao na londonskoj travi zbog povrede kolena pa je ove godine dobio maksimalan broj bodova, dok je prošlogodišnji šampion Rodžer Federer ispadanjem u četvrtfinalu izgubio veliki broj poena.

Do svog osmog gren slema u karijeri Nadal je došao ubedljivom pobedom u finalu protiv Čeha Tomasa Berdiha sa 3:0 (6:3, 7:5, 6:4) i nakon samo dva sata i 12 podigao pehar najprestižnijeg turnira „belog sporta“. Ovo je ujedno bilo i najkraće finale u predgrađu Londona budući da je prethodne tri godine igrano u po pet setova.

Španac je sva tri seta osvojio na isti način. Čeh, koji je prethodno eliminisao Federera i Novaka Đokovića u početnim fazama svakog dela igre uspevao je da drži priključak, čak da ima i prilike za brejk, ali bi Nadala u finišu pojačavao ritam i otklanjao svaku dilemu o pobedniku. Tako je u prvom setu velika neizvesnost vladala do rezultata 3:3 da bi novi šampion potom napravio čak dva brejka i priveo taj deo igre kraju.

Na početku drugog seta, na Nadalov servis, viđen je desetominutni i ujedno najduži gem finala u kojem Berdih nije realizovao nijednu od mnogobrojnih brejk lopti, ali ni Špančeve dve duple servis greške. Posle toga se ušlo u čvrstu igru i kada se svima učinilo da će gledati tajbrejk Nadal je oduzeo servis gem protivniku i dobio set sa 7:5. Sličan razvoj situacije viđen je i u trećem setu, a ostao je zabeležen podatak da Čeh nijednom nije oduzeo servis gem protivniku.

Osim dva osvojena Vimbldona, Nadal u svojoj riznici ima i čak pet pehara Rolan Garosa i jedan Australijan open, pa će na narednom gren slemu sezone pokušati da dođe do jedinog pehara koji mu nedostaje, a to je titula na US openu.

Đoković i Jankovićeva od danas drugi

Najbolji srpski teniser Novak Đoković od danas će prvi put u karijeri biti ispred Rodžera Federera pošto se vratio na drugo mesto ATP liste. Na drugoj pozici, ali WTA liste naći će se i Jelena Janković što je takođe pomak za jednu poziciju. Ispred nje biće jedino neprikosnovena Serena Vilijams, dok će preteći njenu stariju sestru Venus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari