Prvi dan četvrtfinala Dejvis kupa u duelu Srbije i Hrvatske protekao je u skladu sa mogućnostima i trenutnom formom tenisera. „Orlovi“ su zahvaljujući Novaku Đokoviću snažno poleteli podigavši veliku prašinu u splitskoj hali Spaladijum. Drugi reket sveta odigrao je sasvim solidno protiv dobrog prijatelja Ivana Ljubičića.

Novak je u tri seta pobedio iskusnog hrvatskog repezentativca 3:0 (7:6, 6:4, 6:1), tako da je napravio lepu uvertiru pred meč između Viktora Troickog i Marina Čilića. Iako je osoblje iz stručnog štaba Srbije sa razlogom smatralo da se Troicki može ravnopravno suprostaviti najboljem domaćem igraču, Viktor je propustio šansu da napravi iznenađenje. Poraz od 3:0 (6:4, 7:5, 6:2), zapravo je logična posledica brojnih oscilacija u igri srpskog tenisera koji je više puta propustio priliku da osvoji drugi set, posle čega bi meč sigurno otišao u drugom pravcu.

Đoković je u par navrata primirio temperamentnu hrvatsku publiku, pri čemu je u pojedinim trenucima dobio aplauz, naročito kada je insistirao da ponovi već dobijen poen, pošto je publika zasmetala Ljubičiću prilikom Novakovog servisa.

– Igrač i selektor Hrvatske bili su veoma korektni. Na neke stvari nisam mogao da utičem, što je sastavni deo života. Očekivao sam temperamentnu publiku, bio svestan njihovih reakcija, ali sam na kraju meča uspeo da od njih dobijem i aplauz što mi je veoma prijalo – istakao je Đoković koji je napomenio da je Nikola Pilić pravilno postupio kada je odbio da u svom rodnom gradu bude savetnik srpskoj selekciji što je njegova trenutna funkcija. Uvodnim remijem subotnji meč u dublu (15.00) dobio na dodatnoj težini. Selektori će imati pravo da sat vremena pre početka promene sastav parova. Očekuje se da će Đoković zaigrati umesto najavljenog Tipsarevića zajedno sa Zimonjićem, dok će Ljubičić sigurno biti deo hrvatskog dubla.

RASPORED MEČEVA

petak

Đoković – Ljubičić 3:0 (7:6, 6:4, 6:1)

Troicki – Čilić 0:3 (4:6, 5:7, 2:6)

subota

Zimonjić/Tipsarević

– Veić/Dodig 15.00

nedelja

Đoković – Čilić 12.00

Troicki – Ljubičić

Uvredljiv transparent na vijaduktu

Zastava sa uvredljivim natpisom „Srbe na vrbe – nikad zaboravit, nikad oprostit“ vijorila se više od sat vremena na vijaduktu iznad jedne od najprometnijih splitskih ulica. Kako su preneli lokalni mediji, transparent je stajao iznad Ulice domovinskog rata, a nije poznato ko ga je tamo postavio. Ovo je ujedno i jedini incident u Splitu vezan za gostovanje Srbije u Dejvis kupu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari