Kako se bliži kraj marta kada bi FIBA trebalo da odredi konačan format Lige šampiona i imena učesnika, u Evroligi se sve više „krčka“ odluka koja bi na neki način obezvredila nacionalne, odnosno regionalne lige. Kako Danas saznaje, lako bi moglo da se desi da Crvena zvezda dobije jednu od preostale četiri pozivnice za narednu sezonu u najelitnijem takmičenju bez obzira na konačan plasman na kraju ovosezonske ABA lige.

Naime, Đordi Bertomeu, generalni direktor Evrolige, sve je bliži odluci da se jedanaestorici sa „A licencom“ pridruže tri renomirana kluba, pobednik Evrokupa i Darušafaka. Kao što je već pisano, najelitnije takmičenje na Starom kontinentu ABA liga previše ne zanima; u datom trenutku Budućnost sigurno neće igrati u Evroligi naredne sezone, bez obzira na to da li će biti šampion regionalnog takmičenja. Neadekvatna hala (svega 4.500 mesta), malo tržište i skroman prihod od reklama osnovni su razlozi zbog kojih bi mogli da profitiraju Crvena zvezda ili Cedevita, čak i ako ne osvoje ABA ligu. Prema poslednjim informacijama iz Španije Zvezda je u prednosti u odnosu na tim iz Zagreba zbog višegodišnje uspešne saradnje koja podrazumeva i organizaciju kvalifikacionih juniorskih evroligaških turnira, ali i sve stabilnije finansijsko poslovanje, kao i odigravanje mečeva u Kombank areni.

Preostali klubovi koji bi trebalo da dobiju pozivnice u formi vajld-karda ili „A licence“ su Bajern, Himki ili Lokomotiva Kubanj. Španci tvrde da je Darušafaka sigurna zbog jednog od najvećih sponzora Evrolige Doguš grupe. Jedanaest sigurnih su Real, Barselona, Efes, Fenerbahče, CSKA, Olimpijakos, Panatinaikos, Žalgiris, Milano, Makabi i Laboral kuća. Liga će u sezoni 2016/17 sigurno brojati 16 klubova, svi će biti u jednoj grupi, zatim sledi četvrtfinale, pa fajnal-for.

Meč sa Efesom van Beograda?

Zauzetost hale Pionir i Kombank arene krajem februara, po svemu sudeći primoraće Crvenu zvezdu na „Plan B“ kad je u pitanju organizacija meča protiv Efesa, zakazanog za 26. februar u 20.00 časova. Zbog postavljanja teniske podloge u Pioniru, u okviru pripreme Dejvis kup duela Srbija – Kazahstan (4-6. mart), tim Dejana Radonjića neće moći da dočeka goste iz Turske na svom matičnom terenu. Istovremeno, Kombank arena takođe će biti zauzeta, zbog konferencije „Momentum“, koja će biti organizovana od 26. do 28. februara. U takvim okolnostima, čini se da će Zvezda definitivno biti prinuđena na „selidbu“ u novosadski SPENS, kapaciteta 7.022 mesta ili u vršački „Milenijum“, koji prima 5.000 gledalaca.

Suspenzije sudija zbog nameštanja

Dvoje međunarodnih sudija kažnjeno je, dok je četvoro doživotno suspendovano iz sporta zbog korupcije, saopštio je u utorak ITF. Kako se navodi u saopštenju, Kazahstanac Kiril Parfenov je u februaru 2015. godine doživotno suspendovan jer je putem Fejsbuka kontaktirao drugog sudiju kako bi manipulisao rezultatom mečeva. Hrvatski sudija Denis Pitner je u avgustu prošle godine dobio kaznu od 12 meseci jer se prijavljivao na nalog sa kojeg su uplaćivane opklade na teniske mečeve. ITF nije izašao sa detaljima oko preostalih suspendovanih sudija, jer je istraga protiv četvorice i dalje u toku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari