Sandžak

"Mi gradimo prugu, pruga gradi nas"
27/05/2016 12:34 | Prijepolje

"Mi gradimo prugu, pruga gradi nas"

Piše: Indira Hadžagić-Duraković

Sutra će biti četiri decenije od kada je kroz Prijepolje prošao "plavi voz". Tog maja, hiljade Prijepoljaca po kiši koja je lila, čekalo je satima kako bi bili što bliže pruzi kad u 19 sati zastane na trenutak voz sa predsednikom Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije Josipom Brozom Titom, njegovom suprugom Jovankom i političkom elitom zemlje koja je bila na istorijskoj vožnji prugom Beograd-Bar, koja će dva dana kasnije biti i zvanično puštena u saobraćaj.

5.00 Pročitaj

Da se ne zaboravi

27/05/2016 12:41 | Pljevlja

Da se ne zaboravi

Piše: J. Durgut

Povodom Dana nezavisnosti Crne Gore, aktivistkinje Centra za žensko i mirovno obrazovanje "Anima" iz Kotora su obišle mjesta zločina koji su se desili na teritoriji Crne Gore tokom ratova devedesetih, ponovo ih obilježile i položile cvijeće.

Pročitaj


Četrnaesto mesto za Novi Pazar još i dobro

27/05/2016 12:47 | Novi Pazar

Četrnaesto mesto za Novi Pazar još i dobro

Piše: P. Lešević

Kako je počelo dobro se završilo. Kako je izgledalo na polovini puta ispalo je mnogo bolje nego smo se nadali. Kako se igralo bolje i nije moglo da bude, a opet bilo je tako da bolje i ne može biti. Otprilike, ovakvim rečenicama mogla bi da se sažme sezona u kojoj su fudbaleri Novog Pazara zauzeli 14. mesto u Superligi.

1 Pročitaj

Gradska uprava mora biti uređenija

20/05/2016 08:39 | Novi Pazar

Gradska uprava mora biti uređenija

Piše: S.Novosel

Najvažnije je da su ovi lokalni izbori prošli bez većih incidenata i nepravilnosti. Svi su očekivali bolje rezultate nego što su ostvarili. Građani Novog Pazara su dali svoj sud koliko ko vredi u političkom smislu u ovom trenutku, ocenjuje predsednik Skupštine grada Novog Pazara Mirsad Đerlek, koji je tu funkciju obavljao i u poslednjih šest meseci prethodnog saziva gradskog parlamenta. Đerlek je direktor Opšte bolnice u Novom Pazaru i predsednik Sandžačke narodne partije.

3.75 Pročitaj

Malinari traže pomoć vlasti

20/05/2016 08:44 | Priboj, Prijepolje

Malinari traže pomoć vlasti

Piše: I.H. Duraković-S. Bjelić

Sneg koji je u noći između nedelje i ponedeljka padao u višim predelima jugozapadne Srbije, naneo je veliku štetu malinarima.Jak pljusak i olujni vetar koji su u nedelju popodne zahvatili prijepoljsku opštinu prerasli su u pravu mećavu koja je pogodila brdska i planinska sela, koja su u ponedeljak bila suočena sa visinom snega kakve gotovo da nije bilo cele protekle zime. To je bio alarm za uzbunu u gotovo svakom domaćinstvu ove opštine koja je privredni potencijal usmerila pre svega ka gajenju malina i proširivanju zasada, što je poslednjih nekoliko godina dalo odlične rezultete. Već dan kasnije, nekoliko stotina malinara iz sela koja su najviše pogođena snežnim nevremenom, okupilo se pred zgradom opštinske uprave, kako bi lokalnu vlast upoznali sa štetom u svojim zasadima.

5.00 Pročitaj

Peti futsal tim u zemlji

20/05/2016 08:48 | Novi Pazar

Peti futsal tim u zemlji

Piše: P. Lešević

Iza njih su tri uzastopne sezone u najjačoj ligi Srbije i u svakoj su se našli u boljoj polovini tabele što nedvosmisleno pokazuje da bez Kluba malog fudbala Novi Pazar ta liga ne bi imala težinu koju ima. Posle trećeg mesta u debitantskoj sezoni 2013/14. i šestog u prošlom šampionatu najmlađi novopazarski klub ovo prvenstvo završio je na izvanrednom petom mestu.

4.00 Pročitaj

Tihuju u nemaštini

20/05/2016 08:46 | Nova Varoš

Tihuju u nemaštini

Piše: R. Popović

Nemaština se uvukla u memljive zidove porodičnog doma Miodraga (45) i Danijele (39) Simeunović iz Burađe. Sa svoje četvoro maloletne dece -Marijanom (15), Kristinom (12), Anđelijom (tri) i Srećkom (šest) žive u siromaštvu, na jedvite jade preživljavajući od Miodragove slabe zarade od nadničenja po selu i valjanja balvana u obližnjim pilanama. Miodrag i Danijela svoju muku nose dostojanstveno. Ćutke trpe nemaštinu, odlučni da decu izvedu na pravi put, učeći ih da budu dobri i pošteni ljudi.

5.00 Pročitaj

Više rešenih nego primljenih predmeta

13/05/2016 10:17 | Prijepolje

Više rešenih nego primljenih predmeta

Piše: I. Hadžagić-Duraković

Zakonom o sedištima sudova od 2013.godine Osnovni sud obuhvata opštine Prijepolje i Nova Varoš, gde je organizovana sudska jedinica. Odlukom o broju sudija, u Osnovnom sudu, čije je sedište u Prijepolju, predviđeno je devet sudija sa predsednikom suda.

4.93 Pročitaj

Koalicije uglavnom očekivane

13/05/2016 10:24

Koalicije uglavnom očekivane

Piše: E. S.D.

Nakon lokalnih izbora održanih 24.aprila i zvaničnog proglašenja rezultata, u pojedinim sandžačkim sredinama formiranje vlast je počelo, a negde se još pregovara Novi saziv gradskog parlamenta u Novom Pazaru konstituisan je juče verifikovanjem mandata odbornika i izborom Mirsada Đerleka, predsednika SNP za predsednika Skupštine grada.

5.00 Pročitaj

Fale mlade domaće snage

13/05/2016 09:55 | Novi Pazar

Fale mlade domaće snage

Piše: P. Lešević

Novi Pazar je ostao u Superligi, a šta će mu ostati od igrača to u ovom trenutku niko ne zna. Nejasno je i da li i koliko klub u sledećoj sezoni može da se osloni na fudbalere iz sopstvene baze ili što bi običan navijač rekao – na novopazarsku decu. Iako očekivan odgovor na to pitanje nije došao.

4.00 Pročitaj

Nova-stara koalicija opet?

06/05/2016 13:02 | Novi Pazar

Nova-stara koalicija opet?

Piše: S. Novosel

Novi Pazar bi sledeće sedmice trebalo da dobije novi saziv gradskog parlamenta. To znači da bi u narednih nekoliko dana trebalo, konačno, da se zna ko će činiti skupštinsku većinu i u narednom periodu vladati ovim gradom. Nijedna od koalicija i partija koje su ušle u Skupštinu grada nema dovoljan broj odbornika da samostalno formira novu lokalnu vlast i pravljenje postizbornih koalicija neminovno.

3.50 Pročitaj

06/05/2016 13:01 | Priboj

Dve liste se žalile sudu

Piše: S. Bjelić

Nakon što je Opštinska izborna komisija (OIK) u Priboju odbila njihove prigovore na rezultat lokalnih izbora, dve liste, radnika FAP i "Jasmin Hodžić - Priboj je i naš grad - Marijana Bjelić", na regularnost izbora u opštini Priboj žalile su se Upravnom sudu .

5.00 Pročitaj

06/05/2016 13:00 | Novi Pazar

Niže cene za četvrtinu

Piše: S. N.

Vlasnici poljoprivrednog i šumskog zemljišta na teritoriji Novog Pazara plaćaće niži porez na ovu svoju imovinu.Gradsko veće je minulog meseca donelo odluku da za 25 odsto smanji osnovicu za obračunavanje poreza na imovinu za poljoprivredno i šumsko zemljište.

Pročitaj

06/05/2016 12:59 | Prijepolje

Sve su koalicije moguće

Piše: Indira Hadžagić-Duraković

Od 2004.godine u Prijepolju su sklapane na prvi pogled "nemoguće" koalicije zarad formiranja vlasti. Po nekim koalicionim partnerstvima tokom prethodnih 12 godina, moglo bi se reći da je ova multinacionalna sredina bila "preteča" brojnih koalicija koje su usledile kasnije širom Srbije. Pokatkad se bivalo i "oprezno" jer kad se jednom "ušuškaš", ne ispuštaš "siguricu". Tako je 2000. donela potpuni preokret na političkoj sceni Srbije, ali ne i u Prijepolju.

4.81 Pročitaj

06/05/2016 12:58

Izbori bez pobednika i poraženih

Piše: Fahrudin Kladničanin

Kada me je pre neki dan Safeta zamolila da napišem jedan osvrt na održane izbore, prihvatio sam, ali nisam razmišljao šta bih napisao. Sada, kada posle dužeg vremena pokušavam da napišem nešto, shvatim da imam problem, jer pisanje je vežba. Osvrt na izbore možda je idealna prilika, pa bih se zahvalio prijateljici što me je osnažila da sebi kažem: "Dosta je bilo, sedi i piši". Prvo što mi pada na pamet: Izbori su protekli u karnevalskoj atmosferi.

4.38 Pročitaj

Sedam dana u tami podzemlja

05/05/2016 20:01 | Bijelo Polje

Sedam dana u tami podzemlja

Piše: Kemal Musić, Željko Madžgalj

Granica je ponovo pomjerena. Dubina prve crnogorske jame od hiljadu metara sada iznosi tačno 1.169 metara, a dužina je oko 3,5 kilometra. Kraljica crnogorskog krša je Željezna jama (Iron deep) koja je dobila naziv po jarko crvenoj boji sedimenata formiranih u utrobi Treštenog vrha na Maganiku.4.00 Pročitaj

05/05/2016 20:00 | Luksemburg, Novi Pazar

Ne zaboraviti velikog umjetnika

Piše: S. D.

U organizaciji Bošnjačkog nacionalnog vijeća dijaspore i Literalnog kluba Husein Bašić, u Luksemburgu je nedavno je održan skup povodom 10 godina od smrti pjesnika i novinara Ismeta Rebronje. Skupu je prisustvovao i Ismetov brat Rešid a u ime porodice skupu se, pismom, obratila i Ismetova kćerka prof. dr. Nadija Rebronja.4.50 Pročitaj

05/05/2016 19:59 | Priboj

"Zasluženi odmor" zaslužio plasman i nagradu

Piše: N. S.

Na Smotri dramskog amaterskog stvaralaštva Zlatiborskog okruga u Bajinoj Bašti predstava "Zasluženi odmor", Amaterske pozorišne scene Doma kulture "Pivo Karamatijević" iz Priboja, osvojila je drugo mesto i plasman na međuokružno takmičenje dok je nagradu za najbolju glavnu mušku ulogu festivala osvojio Saša Bjelić za ulogu Marka.4.00 Pročitaj

05/05/2016 19:59 | Prijepolje

Za svetlo trebale decenije

Piše: I. H. Duraković

Trebalo je da prođu decenije da bi dva velika prijepoljska naselja, dobila konačno uličnu rasvetu, posle višegodišnjih skupštinskih diskusija i određivanja prioriteta za investiciona ulaganja u infrastrukturu. Velika Župa, naselje sa više od pet hiljada stanovnika, kroz koje prolazi i magistralni put prema crnogorskom primorju, posle više od dve decenije dobilo je savremenu uličnu led rasvetu u dužini od 2,5 km.

Pročitaj

27/05/2016 12:51 | Novi Pazar

Nagrađena Enesa Mahmić

Piše: S.N.

Mlada pesnkinja Enesa Mahmić iz Kopra (Slovenija) dobitnica je ovogodišnje književne nagrade "Aladin Lukač", koju dodeljuje novopazarski Kulturni centar. Tročlani žiri - prof.dr Jasmina Ahmetagić, predsednica, dr Nadija Rebronja i karikaturista Muhamed Đerlek-Maks - jednoglasno je odlučio da nagradu dodeli ovoj pesnikinji za zbirku poezije "Faustova kći".

Pročitaj