Site name

Na osnovu toga što su "vodili" skandiranje ispred Informera i "izdvojili se na čelo kolone kao organizatori"

Policija prijavljuje "organizatore" Protesta protiv diktature

Dvojicu učesnika aprilskih "Protesta protiv diktature" policija je prijavila kao organizatore jednog od neprijavljenih skupova, zato što su se preko megafona obraćali okupljenima.

12

Piše: A. Popović

Beograd 03. oktobar 2017. 11:30

Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Međutim, zakon dozvoljava spontana mirna okupljanja koja su reakcija na neki događaj, bez prethodne prijave.

Ministarstvo unutrašnjih poslova podnelo je zahtev Prekršajnom sudu u Beogradu za pokretanje postupka protiv P. T. i G. V. jer su "organizovali" neprijavljeni skup 21. aprila ove godine pod nazivom "Protest protiv diktature", navodi se u zahtevu.

Policija je utvrdila da su oni organizatori skupa na osnovu toga što su, kako stoji u izveštaju, "vodili" skandiranje ispred redakcije Informera, "izdvojili su se na čelu kolone kao organizatori" a kasnije ispred Skupštine pozvali okupljene da prihvate poziv Zorana Živkovića, lidera Nove stranke, da posmatraju sednicu Narodne skupštine sa balkona.

MUP smatra da je time prekršen član 22 stav 1 tačka 2 Zakona o javnom okupljanju, koji nalaže da se "novčanom kaznom u iznosu od 100.000 do 150.000 dinara kazni za prekršaj fizičko lice kao organizator ako održi okupljanje bez prijave nadležnom organu".

Međutim u istom zakonu, u članu 13, stoji da se "ne prijavljuju spontana mirna okupljanja, bez organizatora, kao neposredna reakcija na određeni događaj, nakon tog događaja, radi izražavanja mišljenja i stavova povodom nastalog događaja".

P. T. i G. V. su učesnici "Protesta protiv diktature" skoro od početka, međutim teško je utvrditi da su baš oni organizatori s obzirom da su protesti počeli spontano, najavljivali su se preko društvenih mreža, na "čelu kolone", što policija navodi kao jedan od argumenata, smenjivali su se različiti učesnici i grupe. P. T. i G. V. kasnije su se priključili jednoj od izdvojenih frakcija protesta "Kulturom protiv diktature", iz koje oštro reaguju na prijave koje su njihovi članovi dobili. Oni tvrde da je to "napad", ne samo na dvojicu ljudi već na sve ljude koji su učestvovali u nekom od održanih protesta, i ukazuju da su se na meti vlasti našli studenti koji nisu želeli da trpe nepravdu.

- Zašto se na meti sudstva nalaze mladi, uspešni studenti, koji odbijaju da trpe nepravdu, nasilje, strahovladu i svakodnevno kršenje zakona, a u isto vreme tako lako prolaze veliki zločini od strane vlasti, kao što su pretnje mladima sa protesta, tuča i maltretiranje istih? Zašto nikada nije pokrenut krivični postupak protiv dobro poznatih "batinaša" koji su silom gušili osnovna ljudska prava, pitaju, aludirajući na napade na novinare tokom inauguracije predsednika Aleksandra Vučića.

Đorđe Aleksić i Kosta Đorđević Iz "Kulturom protiv diktature" smatraju da je neophodno pobuniti se protiv pristrasnih odluka policije i sudstva.

- Sudstvo je postalo privatno vlasništvo jednog čoveka i njegovih piona a zakon je počeo da služi za prikrivanje nepravde, ukazuju oni.

Saslušanje P. T. i G. V. kod sudije za prekršaje zakazano je za 17. oktobar.

Podrška političara na Tviteru

Podršku dvojici prijavljenih studenta Fakulteta dramskih umetnosti P. T. i G. V. izrazile su na društvenoj mreži Tviter i brojne javne ličnosti. Dragan Šutanovac, predsednik Demokratske stranke, prokomentarisao je slučaj sa "policijo, sram vas bilo", režiser Srđan Dragojević pozvao je profesore Fakulteta dramskih umetnosti da "dignu glas zajedno protiv prijava protiv kolega", dok je Janko Baljak, reditelj i član Pokreta slobodnih građana, poručio da se "radi o očiglednom zastrašivanju građana pred najavljena okupljanja protivnika vlasti uoči beogradskih izbora".

povezane vesti

komentari (12)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Marija Novaković

03. oktobar 2017.

E sada posle izjava Radulovića i Živkovićama, sa slikama svih opozicionih lidera koji predvode tzv spontane protestante ta deviza pada u vodu.Zakon se mora poštovati , a spontanih protesta u istoriji ljudskog roda nije bilo ,uvek ih je neko započeo samo koliki je ljigavac toliko se sakrije iza mase.Evo nam Magreb, Sirija nakon ''''''''spontanih-internet '''''''' protesta.Šta su dobili ratove.

Branko

03. oktobar 2017.

Svaki javni skup mora biti prijavljen tako da ne vidim ništa loše u tome što su dobili kazne.

Lune

03. oktobar 2017.

Hm,hmm..iskakanjem,iz zakonskih okvira,daje se podrska vlastima,da stite zakon. Pitanje je,da li mozda vlast to organizuje. ASI,je malji deca za "ove".

Rasja

03. oktobar 2017.

@Marija Novaković, Branko i svi ostali botovi: sram vas bilo, sendvičari mizerni! Stidite se gu.ice kad obraza nemate....

Milija

03. oktobar 2017.

Pitanje za Danas, dokle cete tolerisati botove u komentarima? Cemu to vodi? Njihovo botovanje mozda ima efekta medju praznoglavom publikom, na portalima Informera i Kurira, dok su ovde samo ruzan mizansen.

Mašinbravar

03. oktobar 2017.

Gospodo sendvičari, kako vas nije sramota? Možda su ova dva nesretnika trebala da nose fantomke kako bi izbegli reakciju "pravosuđa"? Ili možda da isfalsifikuju lične karte? Ili da donesu lekarsko opravdanje? Ili da kažu da ih je tetka nagovorila? Ili da sačekaju pohvalu od organa stranke što su sprečili masovne incidente? Ili... Sve je ovo već viđeno u zemlji Srbiji, po principu "kadija te tuži, kadija ti sudi".

ucesnik

03. oktobar 2017.

Hajde da se objavi kada su sudjenja ili saslusanja pa da svi koji smo ucestvovali odemo da pruzimo podrsku. A ne da dozvolimo da nas razjedinjene ucutkuju!!!

Boki lovac na botove

03. oktobar 2017.

Zar samo dva bota da komentarisu ovu vest? Obzirom da je koodinirana akcija policije i botova zacudjen sam da samo Marija i Branko iz botovske brigade komentarisu ovu vest. Ili centrala misli da ce samo dva bota zaustaviti proteste protiv Vuciceve diktature. Bahato i arogatno ali ce se osvetiti na izborima.

Nikola

03. oktobar 2017.

Sad im ne valja kada postajemo pravna država. Svako mora da odgovara ako krši zakon. Protesti nisu bili spontani nego unapred isplanirani. Spontana rekacija ne može da se organizje putem društvenih mreža i da traje toliko dugo.

Mitar

03. oktobar 2017.

Svaki javni skup je i do sada uvek bio prijavljen.

Коментатор

03. oktobar 2017.

Народе, ботови су ту да буду ботови. И они знају само за једно. Забрањено им је да размишљају својом главом јер се то данас не плаћа. А сад да прокоментаришем и вест. На основу издвајања на чело групе, нико се не може назвати организатором те групе, дакле не постоје законски основи да се младићи оптуже, а камоли осуде. Ово је класичан пример застрашивања грађана који заиста размишљају својом главом, пример за остале да не крену њиховим стопама.

sofronije

04. oktobar 2017.

kako se zove drustveni sistem u kome se proganjaju sposobni i posteni kao npr.direktor skole u Zemunu a stite lopovi kao npr.ministar Vulin?