Site name

Ministar prosvete Mladen Šarčević podseća škole da radni odnos nastavnika prestaje sa 65 godina života

Zakon "šalje" direktore škola u penziju

Ministar prosvete Mladen Šarčević uputio je nalog svim školama u Srbiji da odmah postupe po Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i izdaju rešenje o prestanku radnog odnosa zaposlenima koji su napunili 65 godina života i time ispunili uslov za penzionisanje, saznaje Danas.

6

Piše: V. Andrić

Beograd 11. oktobar 2017. 08:38

Mladen Šarčević Foto: FoNet/Imre Szabo

Ministarstvo prosvete procenjuje da će se time osloboditi oko 900 radnih mesta, i da će zakon "poslati" u penziju veliki broj direktora škola.

Iako je Zakon nedavno stupio na snagu ministar je sekretare i direktore škola podsetio da ga primenjuju, kako bi se stalo na put eventualnim zloupotrebama. Kako saznajemo, školski odbor u jednoj beogradskoj školi je 20. septembra produžio mandat direktoru koji je stekao uslov za penziju, iako je u to vreme u skupštinskoj proceduri bio predlog zakona koji propisuje pomenuto ograničenje i o kome je javnost bila obaveštena.

Šarčević je još pre godinu dana pozvao direktore škola koji su ispunili uslov za penziju da oslobode mesta mladim kadrovima, ali su se mnogi o taj poziv oglušili uz obrazloženje da je reč o preporuci, odnosno mišljenju koje nije obavezujuće. U dopisu koji je krajem avgusta 2016. uputio na adrese direktora svih škola u Srbiji, ministar je naveo da "nije opravdano direktorima produžavati radni odnos do isteka mandata ako ispunjava uslove za prestanak radnog odnosa, tako da postupak izbora novog direktora treba blagovremeno sprovesti, odnosno raspisati konkurs najkasnije tri meseca pre ispunjavanja uslova za prestanak radnog odnosa". U dopisu stoji i da bi zakonsku mogućnost o zaposlenju i posle 65 godina života i najmanje 15 godina staža trebalo koristiti "samo izuzetno u slučajevima kada se radi o deficitarnim zanimanjima i kada nema mogućnosti za popunjavanje konkretnog radnog mesta sa liste tehnoloških viškova, odnosno sa tržišta rada".

U nekim školama zloupotrebljavana je odredba iz Zakona o radu, koja predviđa da se radni odnos može produžiti zaposlenima i posle 65 godina života, ako se poslodavac i zaposleni oko toga sporazumeju. Selektivna primena ovog člana dovela je do toga da su za neke direktore važili zakonski uslovi za penzionisanje, a za druge ne, a slično se dešavalo i sa nastavnicima.

- Unija sindikata prosvetnih radnika je uvek bila na stanovištu da zaposleni koji napune 65 godina života treba da ide u penziju i svoja mesto prepuste mlađim kolegama, jer je pitanje koliko je čovek sposoban da radi u školi u tim godinama. S druge strane, na ta mesta mogu da se zbrinu tehnološki viškovi - kaže za Danas Dobrivoje Marjanović iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

On potvrđuje da je u nekim školama odredba iz Zakona o radu zloupotrebljavana, jer su direktori preko "svojih" školskih odbora uspevali da produže mandat, ili su u sistemu ostavljali "svoje miljenike" iako su ispunili uslov za penziju.

- Mi smo smatrali da nastavniku koji je tri godine razredni starešina nekom odeljenju, a koji usred školske godine napuni 65 godina, treba dozvoliti da izvede svoje odeljenje do kraja. Takođe, ukoliko je reč o deficitarnim kadrovima, bilo je logično da im se produži radni odnos dok se ne obezbedi zamena - kaže Marjanović.

Kontrola konkursa za nova zapošljavanja

Dobrivoje Marjanović kaže da postoji potreba za zapošljavanjem u školama, a na pitanje koji kadrovi su deficitarni, odgovara da to zavisi od školske uprave i navodi primer Kruševca, gde fale nastavnici fizike i nemačkog. Marjanović ukazuje da je novi zakon predvideo da pri svakoj školskoj upravi ministar obrazuje radnu podgrupu koja utvrđuje postojanje uslova i daje saglasnost za raspisivanje konkursa, pre nego što se zahtev uputi Ministarstvu prosvete.

povezane vesti

komentari (6)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Profesor u penziji!

11. oktobar 2017.

Sve treba oterati u penziju koji su stekli uslov za nju! Direktori škola ionako ne rade ništa, a zamislite matorce koji sede u foteljama i odmaraju se!

xyz

11. oktobar 2017.

Zanima me koliko godina ima ovaj Šarčević ako još uvek radi u državnoj službi ili su političke ikebane zaštićene od primene zakona?

Dejo

11. oktobar 2017.

Sramno, šta se u ovoj zemlji ne radi! Nezamenjivi kadrovi po školama stariji od 65 godina sada treba da budu zamenjeni novim nezamenjivim mlađim kadrovima koji su u međuvremenu stekli neophodne godine staža da budu direktori!

Kostadin

11. oktobar 2017.

Svake godine sve manje učenika- dece a sve više odeljenja i prosvetara. Po manjim mestima je nastavničko- profesorski posao elitni posai jer uz dopunske časove imaju tri pute neču zaradu od onih koji motaju kablove po stranim fabrikama i tajkunskim firmama. Nije nikakva novost da se po tim manjim mestima prodaje mesto u školi za hiljde evra. Velika je sramota da do sada nije prebrojana masa zaposlenih u školstvu i da se to krije. Takođe se krije da postoje fantomska odeljenja u mnogim školama. Prvo što treba ministar da uradi je da traži da svaka škola dostavi broj učenika i nastavnog kadra i pomoćnog kadra u poslednjih 5 godina i utrošena sredstva za LD po školama.

Jelena Prostran

11. oktobar 2017.

Treba postovati zakon, ali sta je sa onim silnim penzionerima koji su zaposleni i mladjima zauzimaju mesta. Sta je sa KRKOBABICEM, penzionosanim policijskim generalom SIMICEM i njima slicnima koji iz istog izvora primaju i penziju i platu duzi niz godina. Do kada ce da vladaju dvojni arsini?

milojko

23. oktobar 2017.

Nikakav prosvetni zakon ne moze biti jaci od vec utvrdjenih zakonskih normi o uslovima za penzionisanje niti od Ustava koji ne dozvoljava diskriminaciju po bilo kojem osnovu a ovo bi bila diskriminacija "bednih uca" kao da su niza klasa u drustvu. A ministar nasao na kome ce da stedi, pa jedna plata onih krkobajatovica vredi koliko ovih 900 uciteljski, sramota. BRE!