Site name

EFJ šalje međunarodnu misiju u Srbiju zbog medija

Upravni odbor Evropske federacije novinara (EFJ) odlučio je da u Srbiju pošalje međunarodnu misiju kako bi se poboljšalo stanje u sferi medija pogoršano poslednjih godina, i pozvao Savet Evrope i OEBS da nastave pritisak na vladu Aleksandra Vučića, navodi se u saopštenju EFJ.

5

Piše: Danas Online

Beograd 12. oktobar 2017. 12:42

Foto: Medija centar

Saopštenje prosleđeno NUNS-u prenosimo integralno.

„Kritičari kažu da zapadni zvaničnici zatvaraju oči na Vučićevo gušenje demokratskih sloboda u Srbiji sve dok on sarađuje u održavanju stabilnosti na nestabilnom Balkanu.

Povodom upozorenja na ‘medijski mrak’ u Srbiji zasnovan na pritiscima Aleksandra Vučića na medije, Upravni odbor Evropske federacije novinara (EFJ) održao je 9. oktobra sastanak u Briselu na kojem se raygovaralo o tome kako je najbolje podržati novinare da se odupru pritiscima i koordiniraju svoje aktivnosti na međunarodnom i evropskom nivou.

- Tražimo od Evropske komisije, a posebno od komesara Johanesa Hana, koji je nadležan za pregovore o evropskoj politici susedstva i proširenja, da bude čvrst i koherentan kada je u pitanju primena evropskih standarda u oblasti slobode izražavanja i medijskih sloboda u Srbiji - rekao je predsednik EFJ Mogens Bliher Bjeregard.

U najnovijem izveštaju o proširenju EU, Evropska komisija je istakla da je Srbija ‘postigla određeni nivo pripreme’ ali da je i dalje potrebno ‘stvoriti okruženje u kojem se sloboda izražavanja može ostvarivati bez ometanja’.

Maja Vasić-Nikolić, predstavnica Nezavisnog udruženja novinara Srbije, objasnila je na sastanku u Briselu koji način su novinari u Srbiji zastrašivani. Ona je sugerisala EFJ-u da utiče na vlast u Srbiji, ali i na međunarodne organizacije, uključujući Evropsku uniju, Savet Evrope i OEBS, kako bi novinarima u Srbiji omogućili bavljenje poslom i izveštavanje javnosti bez straha.

Prema podacima Nezavisnog udruženja novinara Srbije o incidentima protiv novinara, novi trendovi ukazuju na prelazak sa fizičkih napada na pritiske koji uključuju nadzor, sudske postupke, administrativno uznemiravanje, javne izjave zvaničnika protiv novinara i ekonomske pritiske. Ukratko, okruženje koje ugrožava nezavisne medije i koje je dovelo do samocenzure među novinarima. Istraživanja pokazuju da 73% novinara u Srbiji vidi autoocenzuru kao dominantan faktor među kolegama.

Upravni odbor EFJ je odlučio da pošalje međunarodnu misiju u Srbiju kako bi se poboljšalo stanje medija, koje se pogoršalo poslednjih godina, i pozvao Savet Evrope i OEBS da u tom smislu nastave pritisak na vladu Aleksandra Vučića. Kritičari kažu da zapadni zvaničnici zatvaraju oči na Vučićevo gušenje demokratskih sloboda u Srbiji sve dok on sarađuje u održavanju stabilnosti na nestabilnom Balkanu.

EFJ je zajedno sa Međunarodnom federacijom novinara (IFJ) podneo pet upozorenja o Srbiji na platformi Saveta Evrope radi promovisanja zaštite novinarstva i bezbednosti novinara na koje nisu dobili odgovor od Srbije, koja je država članica SE.

EFJ je objavila nekoliko saopštenja za javnost u vezi sa Srbijom, ukazujući na dramatično pogoršanje medijskih sloboda, uključujući zatvaranje lokalnog srpskog nedeljnika Vranjske i štrajka glađu osnivača i glavnog urednika ovog medija Vukašina Obradovića“, navodi se u saopštenju Evropske federacije novinara.

povezane vesti

komentari (5)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

aki

12. oktobar 2017.

Potpune nebuloze!

Visnja

12. oktobar 2017.

Sta cemo mi koji ne pratimo medije ?

moni

13. oktobar 2017.

Nadam se da ce se poboljsati stanje medija.

David NS BG

13. oktobar 2017.

Neka EU posalje i delegacije i strucnjake da vide kako se sudi i presudjuje u srbiji, tako im Boga....ovo je .... kako se radi u sudstvu srbije... neprofesionalno,pausalno,arbitrerno -blago receno,mislim i ubedjen sam . Oni u EU to vec znaju jer ima dosta slucajeva iz srbije i u sudu u Strazburu ali neka dodju i u sudove srbije neka vide malo '''''''' spise predmeta'''''''' ... sta se radi, kako se sudi, presudjuje... u srbiji itd, i koliko se primenjuju zakoni u praksi i medjunarodne deklaracije koje je srbija potpisala... ili se grubo i cesto krse ... cak i u postupcima od strane suda, odluka, naredjenja itd... od krsenja pretpostavke nevinosti okrivljenog do osudjivanja lica na visegodisnju kaznu zatvora bez ijednog materijalnog i nematerijalnog dokaza, samo na osnovu izjave ''''''''ostecenog'''''''' koja nicim nije potkrepljena.... naprmer !

Alex

13. oktobar 2017.

i istina kosta. bilo je vise istine kada je eu placala B92.