Site name

Izabrano idejno rešenje za spomenik Đinđiću

Izvijena strela koja je u jednom delu nepovratno prekinuta, ali nezaustavljivo leti u visine je skulptura koja je izabrana na međunarodonm konkursu za idejno rešenje spomen-obeležja Zoranu Đinđiću, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Društvu arhitekata Beograda.

13

Piše: Beoinfo

Beograd 21. oktobar 2017. 15:38

Izabrano idejno rešenje za spomenik Đinđiću

Foto: Beoinfo

Gradski menadžer Goran Vesić je u ime Grada Beograda zahvalio članovima žirija na radu koji je trajao nekoliko meseci i onima koji su davali predloge za rešenje ovog spomenika. Vesić je zahvalio predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću koji je inicirao podizanje spomenika Zoranu Đinđiću i naveo da je to hrabar iskorak u političkoj kulturi u Srbiji.

- Podizanje ovog spomenika je postala državna obaveza jer oni koji su ubili Đinđića nisu ubili samo čoveka, već su tada pucali u državu Srbiju, a on se tada nalazio na mestu premijera naše zemlje. Za nekoliko meseci biće 15 godina od njegovog ubistva i bilo je krajnje vreme da Srbija dobije neko obeležje koje će mu biti posvećeno – istakao je Vesić i dodao da i sam, jer je sa Đinđićem radio, oseća zahvalnost na prilici da učestvuje u tome da Zoran Đinđić konačno dobije spomenik.

Ako nešto može da simbolizuje život Đinđića, naveo je gradski menadžer, onda je to strela jer je njegov život bio upravo takav.

- On je grabio napred, pokušavao je da promeni stvari u društvu, nije se obazirao na posledice i ta strela možda na najbolji način simbolizuje njegov život. To što je strela prekinuta, pa nastavljena, možda govori o tome da je važno i dobro što Srbija nastavlja tim putem. Verujem da ćemo ovim spomenikom naći način da mu se odužimo za ono što je uradio za ovo društvo i da obeležimo njegovu tragičnu smrt – objasnio je Vesić.

Glavni gradski urbanista Milutin Folić je rekao da će paralelno sa izradom skulpture grad početi s uređenjem Studentskog trga, na kome će ovaj spomenik i biti postavljen.

- Prvo će biti izmeštena okretnica trolejbusa, zatim će biti izgrađena podzemna garaža ispod Studentskog trga, nekon čega se uređuje trg. Projekat za uređenje  trga je uradio Boris Podreka, jedan od najznačajnijih svetskih arhitekata današnjice. On je uradio projekat i za Topličin venac, za prostor biblioteke na Kosančićevom vencu, kao i za Karađorđevu ulicu. Tako da će skulptura biti postavljena na Studentski trg za otprilike dve godine. U planu je da se skulptura, na petnaestogoišnjicu od ubistva Zorana Đinđića, postavi privremeno nakon čega će po otpočinjanju radova ona biti sklonjena i smeštena na privremenu lokaciju – objasnio je Folić. 

Arhitekta Boris Podreka, koji je i predsednik žirija, je rekao da je na konkursu učestvovalo 40 radova, te da je izabrano prvo i drugo mesto, a da  su umesto trećeg mesta mesta izabrana četiri otkupa.

- Žiri je konstatovao da su svi radovi visoko kvalitetni, profesionalni i apsolutno odgovaraju kriterijumima. Na Trgu će se nalaziti tri artefakta od kojih će jedan biti memorijal Zoranu Đinđiću. Radi se o memorijalu koji po našim kriterijumima zadovoljava to što smo želeli i šalje jednu jasnu i prepoznatljivu poruku. Prva dva rada su različita ali su jako bliskog kvaliteta – naglasio je Podreka.

Prema njegovim rečima, prvo mesto je strela, klasična skulptura, koja priča priču, a koja je istovremeno budućnost ali je i tragična. Druga nagrada je liričan projekat koji odgovara na akustične fenomene grada, to su mesingani elementi između kojih možete hodati.
- Prvonagrađeno rešenje ima zvučni efekat, čuje se glas Đinđića koji je isečen na delove a čuje se i „govor“ grada. To je veoma lep i poetičan momenat – naglasio je Podreka. 

Slikar Dušan Otašević je objasnio da se zvuci sakupljaju preko kompjuterskog sistema, pa će se neki prerađeni zvuci i šumovi puštati. Kada se približite skulpturi, naveo je, čuje se glas Zorana Đinđića.

Slikar Vladimir Veličković je rekao da je po pregledu svih radova imao svog favorita te da je to upravo i bila strela. Ona je, dodao je, potpuno adekvatno odgovrila nameni konkursa i simbolici koja treba da označi prekinuti život Đinđića.

Vajar Mirsad Begić je kazao da oba rada nude nove poglede ali i da imaju dodirne tačke i da su Beogradu pokazali nešto novo.   

Autor prvonagrađene skulpture je Mrđan Bajić, a saradnici su vajar Predrag Kešelj, arhitekta Petar Sazdanović, istoričar metnosti Marina Andrić, autor zvučne instalacije je Biljana Srbljanović uz saradnju sa dizajnerom zvuka Dobrivojem Miljanovićem i Vladimirom Riznićem.   

U pismu autora prvonagrađene skulture navodi se da je ponuđeno skulptorsko dramaturško rešenje koje želi da generiše prostor sećanja kroz skulpotorsku i zvučnu instalaciju. Zvučna instalacija je diskretni sastavni deo umetničkog rešenja, poziva na razmišljanje. Strela je univerzalni simbol za pravac i smer. Glava strele je simbol prodora, svetlosti, smrti, ljubavi i spoznaje. Prekinuta izvijena strela jasno evocira traumu koja samo za trenutak ometa ali se ne zaustavlja, jer strela tako trajno i nepovratno prekinuta dalje stremi gore i nezaustavljivo leti u visine. 

U žiriju konkursa bili su: predsednik žirija Boris Podreka, glavni gradski urbanista Milutin Folić, akademik i slikar Dušan Otašević, akademik i slikar Vladimir Veličković i vajar Mirsad Begić.

povezane vesti

komentari (13)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

stari Podreka posenilio izgleda

21. oktobar 2017.

šta je ovo? Ko će prepoznati koga taj spomenik predstavlja? Pritom izgleda kao znak pokreta dosta je bilo.

Kalča

21. oktobar 2017.

Ovo licemrje izaziva tešku mučninu. Spomenik Đinđiću diže vlast čiji su se šefovi zagrcnuli od sreće, šenluka i terevenke kada je Đinđić ubijen. Oni (vlast) me ne čude, nema tu čovečnosti. Čude me umetnici, koji ovim činom napuštaju moral. Napuštaju antički ideal umetnosti kao tvorevine u kojoj se sustižu lepo i moralno. Što se mene tiče, od sada su oni tek režimski "umetnici". Tužno, prizemno i jadno.

Podrugović

21. oktobar 2017.

Doći će vreme za postavljanje pravog spomenika Đinđiću. Da li će ovaj spomenik ostati kao svedok vremena ili će, ne daj bože, biti uklonjen - manje je važno.

Miodrag iz Peci

21. oktobar 2017.

Jel'''' se oni sprdaju to sa nama postovaocima lika i dela Zorana Djindjica. Ocigledno su autori rzv. Rezimski Arhitekti cim su dobili toliko poslova koji se uveliko rade. Ubise se objasnjavajuci sta spomenik znaci a ja sve mislom da je to neko odbaceni projekt reklame za prodavnicu ribolovacke opreme u Beogradu na Vodi koji je i arapskim seicima bio smesan. Spomenik Djindjicu treba biti klasican, monumentalan ali i ne soc realisticki koji prikazuje Zorana onakvog kakvog ga pamtimo: zasto ne prikazati Zorana u jednoj velikoj santi leda (Staklo ili pleksiglas) kako preskace dve stepenice. Takva, ili slicna leprsava kompozicija nas podsecati da ce se novi Djindjic reinkarnirati u mnogim mladim ljudima koji studiraju na okolnim fakultetima. Jednostavno, mislim da ova vlast medju kojima su mnogi simpatizeri i nalogodavci svirepog ubistva ne mogu organizovati konkurs za spomen obelezje Zoranu Djindjicu.

arhitekta

21. oktobar 2017.

Jadno, trivijalno i odvratno.

Kalča

22. oktobar 2017.

Biljana Srbljanović?!? Biljo, šta ćeš ti ovde? I ti? To tvoje novo(?!?) društvo me nije razočaralo jer nisam njime bio ni očaran. A ti si me razočarala. Ipak, nisu banalni opominjući Arsenovi stihovi iz prohujalih i boljih vremena: "...na ovoj obali koju ste napustili i predali bezvoljno."

mali Folić

22. oktobar 2017.

zna vesic sta radi.

običan čovek

22. oktobar 2017.

Bar da liči na strelu, pa hajde. Nakaradno i dvosmisleno ruglo - "crveni ban" ili pandurski pendrek? Ovo je ruganje Đinđiću čija je svaka misao bila jasna. Sramota.

Ja

22. oktobar 2017.

Bruka.

draganzr

22. oktobar 2017.

kako neko na tviteru rece: spomenik simbolizuje putanju treceg metka.

Evropski ćevapi

22. oktobar 2017.

Dobra Vučićeva ideja se preokrenula u ismejavanje Đinđiću , koji je bio veliki evropejac (zato je i ubijen) , a podižu mu spomenik koji liči na minaret !! Samo još da pored njega stave kiosk za ćevape ! Bilo bi smešno da nije žalosno !

snezana tijanic

02. novembar 2017.

Srbljanovićeva, zašto učestvuješ u nečemu što je neprepoznatljivo, lažno????!!!!!

...

03. novembar 2017.

Ako skulpturu posmatramo ka nezavisnu instalaciju koja je namenjena jednom takvom javnom prostoru grada koji zeli da bude posmatran kao metropola, onda je ona sasvim ok, savremena, intesantna, ne svakidasnja... Ako skulpuru posmatramo u likovnom i geometriskom smislu onda mozemo da "kazemo" (samo da kazemo) da je stelica na skulpturi okrenuta na gore i pretstavlja nasu zelju gde zelimo da se krecemo. Ako skulpturu posmatramo o kontekstu vremena, namere i namene onda je jasno da je strelica ustvari okrenuta na dole i pretstavlja odraz naseg opsteg stanja svesti i odraz morala nash dristvenih elita. Pre svega iz razloga sto su propozicije konkursa, a potom i samo odabrano idejno resenje je cista manipulacija sa namerom da se Djindic konacno gurne u zaborav i aboliraju svi oni koju su njega ubili, a nas doveli dovde. Formalno ce spomenik Djindicu postojati, ali ce se vrlo brzo zaboraviti da je uopste Djindjicev. Bice to samo neka od instalacija nekog egocentrika koji je ponovo pristao da ucestvuje u aboliranju nasih krvnika. Svaka Vam cast gospodo "Umetnici" Cestitam na jos jednoj za Vas uspesnoj premijeri.