Izabrano idejno rešenje za spomenik Đinđiću

Ostavite komentar


  1. šta je ovo? Ko će prepoznati koga taj spomenik predstavlja? Pritom izgleda kao znak pokreta dosta je bilo.

  2. Ovo licemrje izaziva tešku mučninu. Spomenik Đinđiću diže vlast čiji su se šefovi zagrcnuli od sreće, šenluka i terevenke kada je Đinđić ubijen. Oni (vlast) me ne čude, nema tu čovečnosti. Čude me umetnici, koji ovim činom napuštaju moral. Napuštaju antički ideal umetnosti kao tvorevine u kojoj se sustižu lepo i moralno. Što se mene tiče, od sada su oni tek režimski "umetnici". Tužno, prizemno i jadno.

  3. Doći će vreme za postavljanje pravog spomenika Đinđiću. Da li će ovaj spomenik ostati kao svedok vremena ili će, ne daj bože, biti uklonjen – manje je važno.

  4. Jel““ se oni sprdaju to sa nama postovaocima lika i dela Zorana Djindjica. Ocigledno su autori rzv. Rezimski Arhitekti cim su dobili toliko poslova koji se uveliko rade. Ubise se objasnjavajuci sta spomenik znaci a ja sve mislom da je to neko odbaceni projekt reklame za prodavnicu ribolovacke opreme u Beogradu na Vodi koji je i arapskim seicima bio smesan. Spomenik Djindjicu treba biti klasican, monumentalan ali i ne soc realisticki koji prikazuje Zorana onakvog kakvog ga pamtimo: zasto ne prikazati Zorana u jednoj velikoj santi leda (Staklo ili pleksiglas) kako preskace dve stepenice. Takva, ili slicna leprsava kompozicija nas podsecati da ce se novi Djindjic reinkarnirati u mnogim mladim ljudima koji studiraju na okolnim fakultetima. Jednostavno, mislim da ova vlast medju kojima su mnogi simpatizeri i nalogodavci svirepog ubistva ne mogu organizovati konkurs za spomen obelezje Zoranu Djindjicu.

  5. Biljana Srbljanović?!? Biljo, šta ćeš ti ovde? I ti? To tvoje novo(?!?) društvo me nije razočaralo jer nisam njime bio ni očaran. A ti si me razočarala. Ipak, nisu banalni opominjući Arsenovi stihovi iz prohujalih i boljih vremena: "…na ovoj obali koju ste napustili i predali bezvoljno."

  6. Bar da liči na strelu, pa hajde.
    Nakaradno i dvosmisleno ruglo – "crveni ban" ili pandurski pendrek?
    Ovo je ruganje Đinđiću čija je svaka misao bila jasna.
    Sramota.

  7. Dobra Vučićeva ideja se preokrenula u ismejavanje Đinđiću , koji je bio veliki evropejac (zato je i ubijen) , a podižu mu spomenik koji liči na minaret !! Samo još da pored njega stave kiosk za ćevape ! Bilo bi smešno da nije žalosno !

  8. Srbljanovićeva, zašto učestvuješ u nečemu što je neprepoznatljivo, lažno????!!!!!

  9. Ako skulpturu posmatramo ka nezavisnu instalaciju koja je namenjena jednom takvom javnom prostoru grada koji zeli da bude posmatran kao metropola, onda je ona sasvim ok, savremena, intesantna, ne svakidasnja…

    Ako skulpuru posmatramo u likovnom i geometriskom smislu onda mozemo da "kazemo" (samo da kazemo) da je stelica na skulpturi okrenuta na gore i pretstavlja nasu zelju gde zelimo da se krecemo.

    Ako skulpturu posmatramo o kontekstu vremena, namere i namene onda je jasno da je strelica ustvari okrenuta na dole i pretstavlja odraz naseg opsteg stanja svesti i odraz morala nash dristvenih elita.

    Pre svega iz razloga sto su propozicije konkursa, a potom i samo odabrano idejno resenje je cista manipulacija sa namerom da se Djindic konacno gurne u zaborav i aboliraju svi oni koju su njega ubili, a nas doveli dovde.

    Formalno ce spomenik Djindicu postojati, ali ce se vrlo brzo zaboraviti da je uopste Djindjicev. Bice to samo neka od instalacija nekog egocentrika koji je ponovo pristao da ucestvuje u aboliranju nasih krvnika.

    Svaka Vam cast gospodo "Umetnici"

    Cestitam na jos jednoj za Vas uspesnoj premijeri.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Dragan Velikić, pisac

Danas su jedine dnevne novine koje ne uređuje podzemlje.