Site name

Država ipak krila Ratka Mladića u "Topčideru"

Haški optuženik Ratko Mladić krio se u vojnom objektu "Topčider" od novembra 2000. do jula 2003. godine, tvrdilo je Prvo opštinsko javno tužilaštvo iz Beograda u procesu koji je protiv 11 osoba vođen zbog pomaganja u skrivanju bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, saznaje Danas.

8

Piše: J. Diković

Beograd 15. novembar 2017. 14:00

Država ipak krila Ratka Mladića u "Topčideru"

Foto: EPA-STR, Foto: Medija Centar

Iako je ovo tužilaštvo odbilo da dostavi Balkanskoj istraživačkoj mreži (BIRN) kopiju optužnice, navodeći da je optužnica proglašena državnom tajnom i da ne može biti dostavljena javnosti, uvidom u presudu u kojoj su optuženi oslobođeni odgovornosti zbog apsolutne zastare, navedeno je za šta ih je tužilaštvo teretilo.

Iz tog javno dostupnog dokumenta, u koji je Danas imao uvid zahvaljujući Fondu za humanitarno pravo (FHP), može se videti zbog čega je optužnica proglašena državnom tajnom. Naime, u presudi se, između ostalog, navodi (fotografija u prilogu) da je jedan od optuženih, Blagoje Govedarica, u to vreme stariji vodnik Vojske Jugoslavije, bio optužen da je "u periodu od novembra meseca 2000. godine do 25. 7. 2003. godine, u Beogradu, u vojnom objektu Vojske Jugoslavije i Vojske SCG na Topčideru, kao i na drugim adresama u Beogradu, krio i pomagao Ratku Mladiću da ne bude otkriven".

Osim toga, navodi se da je Govedarica bio optužen da je "od komande stana Prve armije Vojske Jugoslavije nabavljao namirnice i druge predmete" i potom ih umesto vojnicima doturao Mladiću i njegovom obezbeđenju. U presudi, takođe, stoji da je ista osoba, po optužnici, "po pismenom ovlašćenju Ratka Mladića vršio podizanje svih njegovih primanja preko Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika" i predavao ih Mladićevoj ženi.

Optužnica protiv 11 Mladićevih jataka podignuta je 2006, a prvostepena presuda izrečena je pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu krajem 2010. kada je samo jedan optuženi oglašen krivim i to zbog nedozvoljenog držanja oružja, devetoro ih je oslobođeno, a prvooptuženi pukovnik VRS Jovo Đogo u međuvremenu je preminuo. Presudu je Apelacioni sud u Beogradu u maju 2011. vratio na ponovno suđenje, a Prvi osnovni sud je 17. maja prošle godine zbog apsolutne zastarelosti oslobodio svih 10 optuženih jataka. Konačno, Apelacioni sud je u avgustu ove godine doneo presudu kojom je zbog nedostatka dokaza oslobodio devetoro optuženih, a na kaznu od šest meseci zatvora uslovno sa rokom provere od godinu dana osuđen je samo Marko Lugonja koji je jedini priznao delo za koje se teretio. Podsetimo, Ratko Mladić uhapšen je 2011. u Srbiji nakon 15 godina skrivanja.

Nemanja Stjepanović, istraživač FHP-a, ističe za Danas da optužnice ne bi tek tako i bez razumnog i opravdanog razloga smele biti proglašavane državnom tajnom, budući da je javnost rada tužioca i transparentnost sudskih postupaka garantovana zakonom.

- Na suđenju Mladićevim jatacima javnost nije bila isključena, što znači da je optužnica bila javno dostupna. U međuvremenu je neko shvatio da bi njen sadržaj mogao naštetiti ugledu Srbije, pa je proglašena državnom tajnom, što znači da će od očiju javnosti biti sklonjena na celih 30 godina. Na taj način država šalje poruku da su njeni organi umešani u Mladićevo skrivanje, jer šta bi drugo moglo da nanese štetu državi ako ne informacije o krivičnim delima počinjenim od strane pojedinaca unutar državnih struktura i u objektima Republike Srbije, ukazuje Stjepanović.

FHP je 20. maja 2016. po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja uputio zahtev Prvom osnovnom sudu za dostavljanje presude donete tri dana ranije u ponovljenom postupku. Zahtevu je "udovoljeno u potpunosti" i 28. juna 2016. godine Prvi osnovni sud dostavio je FHP-u presudu o Mladićevim jatacima.

- U presudi koju nam je Prvi osnovni sud dostavio vidi se da se bar jedan od optuženih teretio za skrivanje Mladića u vojnom objektu na Topčideru. Ugledu Republike Srbije može naškoditi upravo skrivanje tih informacija i obrnuto - međunarodni ugled Srbije će biti veći ukoliko se razotkrije u kojim vojnim objektima se Mladić skrivao, koje državne strukture su mu u tome pomogle i ko su pojedinci u političkim i vojnim strukturama koji su za to odgovorni. Pored svega, Zakon o tajnosti podataka u članu 3 jasno propisuje da se "tajnim podatkom ne smatra onaj koji je označen kao tajna radi prikrivanja krivičnog dela". U ovom slučaju odluka o proglašenju optužnice državnom tajnom upravo stvara sumnju da je prikrivanje krivičnog dela razlog zatajivanja optužnice, naglašava Stjepanović.

Kako podseća, sličnu nerazumnu odluku 2014. godine doneo je i tadašnji ministar odbrane Bratislav Gašić kada je, nakon zahteva FHP-a za dostavljanje vojnih dokumenata, celokupnu arhivu 125. i 37. brigade VJ na Kosovu bez obrazloženja proglasio državnom tajnom.

- U oba slučaja, razumno je posumnjati da se radi o odlukama sa svrhom da se prikriju krivična dela, a sumnju dodatno pojačava činjenica da nije ispoštovan zakonski uslov da se obrazloži zašto bi obelodanjivanje traženih podataka prouzrokovalo neotklonjivu teški štetu interesima Republike Srbije, zaključuje Nemanja Stjepanović.

Ko je bio na čelnim pozicijama?

U periodu od novembra 2000. do kraja jula 2003. na čelu Generalštaba Vojske Jugoslavije bio je general Nebojša Pavković. Tačnije, na to mesto je postavljen u februaru 2000, a smenjen je 25. juna 2002. Nasledio ga je general Branko Krga, kao zastupnik načelnika Generašltaba VJ i na toj poziciji ostao do decembra 2004. Ministar odbrane SRJ bio je Slobodan Krapović od 4. novembra 2000. do 29. januara 2002. da bi ga zamenio Velimir Radojević. Obojica su bili članovi Socijalističke narodne partije Crne Gore. Od marta 2003. na čelo Ministarstva odbrane SCG dolazi Boris Tadić. Za sve to vreme predsednik države bio je Vojislav Koštunica, nekadašnji lider DSS, od oktobra 2000. do marta 2003. Kao predsednik Vlade SRJ od novembra 2000. do kraja jula 2001. bio je Zoran Žižić iz Socijalističke narodne partije Crne Gore, a na tom mestu ga je smenio Dragiša Pešić, iz iste stranke, i bio do 7. marta 2003. Sa redefinisanjem odnosa u SRJ i formiranjem SCG, na čelo SCG dolazi Svetozar Marović, koji je ujedno bio i predsednik Saveta ministara. Na toj funkciji bio je do juna 2006. kada je Crna Gora proglasila nezavisnost.

Presuda Mladiću 22. novembra

Ratku Mladiću, koga Haški tribunal tereti za genocid i najteže ratne zločine, presuda će biti izrečena 22. novembra. Po optužnici, Mladić se tereti za genocid u Srebrenici i još šest opština u BiH, progon nesrpskog stanovništva širom BiH, terorisanje građana Sarajeva i zarobljavanje pripadnika UNPROFOR-a. Tužioci su zatražili da Mladić bude osuđen na doživotnu kaznu zatvora, dok je njegova obrana tražila oslobađajuću presudu.

povezane vesti

komentari (8)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Dusan

15. novembar 2017.

Sta je tu sada vest? Da je vojno I politicko rukovodstvo Srbije skrivalo ratnog zlocinca.

bogdan trojkaš

15. novembar 2017.

Skrivanje Mladića je problem koji mora biti razdvojen od zločina ubistva dvojice gardista. Svako ko je na bilo koji način učestvovao ili znao o ovom ubistvu, a o tome je ćutao, zaslužuje doživotnu robiju. Nema gnusnijeg zločina od ubistva nedužne dece koji su služili svojoj otadžbini! Mislim da je prvi na spisku "stručnjak" koji je zaključio da su se oni međusobno poubijali. Kakva sramota za Srbiju i njen narod!

Topcider

15. novembar 2017.

Sigurno da je drzava Srbija krila ratnog zlocinca R.Mladica kojom prilikom su na svirep nacin obijena dva casna vojnika koja su imala nesrecu da vide "heroja" Mladica dok su bili na smeni. Iza Mladica i njegovih mentora iz Beograda je u Bosni formirana fantomska "republika srpsko/sumska" kao njihov ratni plen. Mladic je /zajedno sa Karadzicem/"pusten niz vodu" kada je sve to obavio.

nas drzavljanin

15. novembar 2017.

@Dusan: Ratko Mladic ima drzavljanstvo Srbije sto je potvrdio Rasim Ljajic.i svi njegovi jataci su ovde dosli. Srbija je primila sve najgore.

a ovo?

15. novembar 2017.

@Dusan: 1.)Radovan Karadžić je rođen u Crnoj Gori, nikada nije živeo u Srbiji i veći deo života je proveo u Sarajevu i na Palama. 2.)Haški tribunal osudio ga je marta 2016. za zločine u Bosni i Hercegovini na 40 godina zatvora po ukupno 10 od 11 tačaka optužnice, uključujući i genocid u Srebrenici. 3.)Vlada Srbije zasedala povodom presude Radovanu Karadžiću koji je strani državljanin. 4.)Haški osuđenik Radovan Karadžić, zatražio je u septembru 2016.državljanstvo Republike Srbije.

waterboy

18. novembar 2017.

baba nikada ne moze biti general.

Petrovic Dusan

18. novembar 2017.

Hvala Bogu da je bilo junaka da pomognu generalu tokom vlasti izdajnickih DOS mocnika,koje je postavio zapadni rezim.Dali su Generali bar neko vreme na slobodi!A zasluzio je,za odbranu Srba u Bosni i za to,sto je pomrsio svojij vojnickim umecem planove zapada da izbace Srbe iz Bosne i stvore dominantno islamsku zemlju.Zato su mu i napakovali"ratne zlocine"i sve te gluposti.

mirko Slavko

19. novembar 2017.

Poluistina: skratili su boravak. Mozda je on i otisao u julu 200., ali na kratko, jer se sigurno vratio u vreme Kostunjavog premijera, posto su dvojica gardista ubijena u Topcideru 5. oktobra 2004. (cudna simbolika!!)