Pet godina propadanja 1Foto: Fonet/Dragan Antonić

Dok su pljuštala obećanja, dok se Vučić očinski smeškao, ili vikao na ministre i narod (već u zavisnosti od raspoloženja); dok nas je obmanjivao sa svih postojećih medija (nekada sam a nekada sa mamom i tatom) šta smo imali u stvarnom životu? Kako je živeo narod?

Na žalost, Srbija je prilično ubedljivo na dnu svih svetskih lestvica koje mere boljitak, napredak, kvalitet i rast i najčešće u rangu zaostalih afričkih zemalja. Prema izveštaju Svetskog privrednog foruma (WEF) Vučićeva vlada je u više navrata bila među deset najneefikasnijih u svetu. U poređenju sa svetskim prosekom plata od 1.480 USD (Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OESR) Srbija je na dnu svetske lestvice. Period opšteg petogodišnjeg propadanja Srbije obeležilo je najveće zaduženje Srbije, „u istoriji“, koje prevazilazi 10 milijardi evra novog duga. Prema indeksu bede, koji je nedavno objavio Blumberg, Srbija je najgora u regionu i na osmom mestu najsiromašnijih zemalja. Srbija prema podacima Kancelarije EU ima visoku stopu nezaposlenosti, od 20,8 odsto (dok nas Vučić obmanjuje o smanjenju nezaposlenosti tako što besramno u svoju računicu kalkuliše i radno sposobno stanovništvo koje je bilo prinuđeno da u potrazi za poslom ode iz zemlje).

Prema podacima Svetske banke Srbija ima najniži realni rast BDP u Evropi. Prema podacima iste banke, Srbija ima najgore pruge i puteve i nalazi se na 102 mestu na svetskoj listi. Podaci Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa (EHCI) pokazali su da Srbija ima najveću stopu mortalilteta u Evropi i iz ove analize se vidi da Srbija ubrzano nestaje. Američki “ U.S. News & World Report “ rangirao je proletos 80 zemalja po kvalitetu života i Srbiju stavio na poslednje mesto, a vrednovao je preduzetništvo, kvalitet života, građanske slobode, otvorenost za poslovanje…

Prema podacima Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura, Srbija je rekorder po dužini sudskih postupaka, pa je pravda gotovo nedostižna. Potrošači u Srbiji imaju najmanju kupovnu moć u Evropi, a prema izveštaju Nilsena oni su i najpesimističniji u vezi sa svojom budućnošću. Komisija Saveta Evrope je izrazila „najdublju zabrinutost za poražavajuću sliku javnosti i stanja medijske scene u Srbiji“. Prema njihovom izveštaju Srbija ispunjava samo 4 od 27 bazičnih standarda medijskih sloboda.

Ono što ne mora da nam pokaže ni jedna statistika, a što je očigledno jeste da je u Srbiji znanje obezvređeno, pa se diplome i doktorati bukvalno kupuju na pijaci. I neki Vučićevi najbliži saradnici su pazarili najviša zvanja. Iz zatvora je 2013. prevremeno pušteno 3.200 zatvorenika, među njima i oni sa najtežim krivičnim delima. Huligani su u službi režima, nasilje nad ženama i u porodici poprima dramatične razmere. Mediji sa nacionalnim frekvencijama emituju razvrat, nasilje i satanizuju političke neistomišljenike.

Na najvažnija mesta u državi postavljeni su ljudi čije „kompetencije“ i živopisne biografije izazivaju podsmeh. Ministri sa lažnim doktoratima, predsednica Narodne skupštine vinovnik višemilionske afere, ministar vojni po VES-u dupli cilindar/dezerter, ministar – šofer koji je kupio 18 nekretnina, kuće i šume, ministar zdravlja sa bogatim albumom slika sa članovima Zemunskog klana, ambiciozni vlasnici pečenjara koji vode javni sektor.. O nauci se stara bespravni graditelj i vlasnik neakreditovanog Univerziteta iz Novog Pazara, diplomatijom defiluju starlete, službe bezbednosti vode keramičar i kondukter…Mogli bismo reći, sve ovo, da se skrene pažnja sa ogromnog kriminala oko Beograda na vodi, kupovine poljoprivrednog zemljišta od strane „Arapa“ čije prezime završava na „ić“, da se zataška korupcija u javnim nabavkama, oslobađanje kriminalaca na osnovu zastarelih optužbi ali ne manje važno – da se u drugi plan stavi realizacija obećanja o Kosovu i Metohiji i Republici Srpskoj.

Ako tome dodamo da su izbori pretvoreni u farsu, javni servis, televizije sa nacionalnom pokrivenošću i većina dnevnih novina svedeni na nivo SNS stranačkih glasila – Vučić bi mogao dočekati još jubileja, naročito dok opozicija pristaje na „izbore“ pod takvim uslovima i na taj način režimu daje legitimitet. (Kraj)

* Autor je predsednik Pokreta za PREOKRET

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari