Istraga zbog velikih ruševina 1Foto: Fonet/AP

Zemljotres jačine 4,4 stepeni Rihterove skale pogodio je centralni deo Italije, sa epicentrom nedaleko od grada Arkata del Tronto.

Ovo je još jedan u nizu potresa koji su pogodili središnji deo Apeninskog poluostrva, posle onog koji se dogodio u sredu, snage 6,2 stepeni koji je usmrtio 290 ljudi.

Italijanske vlasti otvorile su istragu zbog velikih ruševina prilikom nedavnog razornog zemljotresa u cetralnom delu zemlje, kako bi utvrdili da li postoji zakonska odgovornost za nebezbednu gradnju u seizmološki rizičnom regionu.

Istraga će biti sprovedena na brojnim objektima, uključujući zgradu osnovne škole u Amatričeu koja se srušila prilikom zemljotresa prošle nedelje. Škola je renovirana 2012. godine kako bi bila otporna na zemljotrese, a rekontrukcija je koštala 700.000 evra, prenosi AP.

Postavlja se pitanje i zvonika u Akumoliju, koji je prilikom urušavanja usmrtio osmomesečnu bebu i dečaka od sedam godina. I zvonik je nedavno restauriran iz fondova namenjenih renoviranju posle zemljotresa 2009.

Glavni tužilac oblasti Rietija, u kojoj se nalaze gradići Amatriče i Akumoli, Đuzepe Sieva izjavio je da „veliki broj smrtnih slučajeva ne može da se smatra ‘sudbinom'“. U zemljotresu jačine 6,2 stepeni po Rihterovoj skali, koji je u sredu rano ujutro pogodio planinske predele oko 150 kilometara severoistočno od Rima, najpogođenija su bila mesta Amatriče, Arkvata, Akumoli i Peskara del Tronto, gde je prema do sada objavljenim podacima stradalo 290 osoba.

Najmanje 388 ljudi je posle zemljotresa s povredama prebačeno u bolnice, dok ih je više od 2.000 ostalo bez krova nad glavom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari