Deca napuštaju Alepo bez roditelja 1Foto: FoNet/AP

Evakuacije u oblastima pod opsadom u severnoj Siriji ubrzavaju se i nekim ljudima u zonama pod kontrolom pobunjenika sada je dozvoljeno da odu; evakuacija poslednjih pobunjeničkih enklava u istočnom Alepu opkoljenom sirijskim snagama ponovo je počela u nedelju, prenosi Bi-Bi-Si.

Evakuacija delova provincije Idlib pod kontrolom vlade, a koje pobunjenici drže pod opsadom, počela je juče rano ujutru.

Dok se civili sklanjaju na sigurno u Siriji, Savet bezbednosti UN trebalo je da raspravlja o slanju posmatrača da nadgledaju evakuacije. Računalo se da će zemlje koje inače imaju različita stanovišta o budućnosti Sirije postići sporazum o krizi, što se retko dešava. Istočni Alepo je pod kontrolom pobunjenika od 2012, ali njih su sirijske snage, navodi britanski servis, potiskivale u sve manje gradske kvartove zajedno sa hiljadama civila, pre početka evakuacija prošle nedelje. Prvi pokušaj da se evakuacija sprovede propao je u prošli petak, pa su civili ostali „nasukani“, bez skrovišta, hrane i lekova.

Ipak, operacija premeštanja civila na druge teritorije pod kontrolom pobunjenika počela je kasno u nedelju. Sirijska opservatorija za ljudska prava, posmatračka grupa čije je sedište u Londonu, objavila je da je 50 autobusa juče bilo spremno da iz Alepa premesti do 3.000 ljudi.
Odlazak sedmogodišnje Bane Alabed, piše Bi-Bi-Si, čiji je dom u istočnom Alepu bio bombardovan i čiji su se apeli na mir čuli širom sveta, potvrdila je juče jedna sirijsko-američka humanitarna organizacija. Unicef je saopštio da evakuaciju čekaju i bolesna i ranjena deca. Neka mala deca bila su prinuđena da grad napuste bez pratnje roditelja, dodao je Unicef.

Posle napuštanja grada, civili će biti premešteni u delove provincija Alepo i Idlib. Evakuacija iz istočnog Alepa bila je zaustavljena delom i zbog potrebe da se nastavi novi dogovor. Provladine snage zahtevale su da ljudima mora biti dozvoljeno da napuste pretežno šiitska sela Foa i Kefraja pod opsadom pobunjenika u provinciji Idlib. U nedelju je jedan naoružani muškarac zapalio autobuse koji je trebalo da iz ovih sela odvezu bolesne i ranjene.

U međuvremenu, sirijska državna televizija i Sirijska opservatorija za ljudska prava javili su juče da je 10 autobusa napustilo sela. Opservatorija je navela da je 500 od 4.000 stanovnika napustilo sela. Prema više izveštaja, za napad u nedelju odgovorna je džihadistička grupa DŽabhat Fateh al Šam, povezana s Al Kaidom. Hezbolah, koji je na strani vlade, pak tvrdi da su autobusi stradali u razmeni vatre džihadista i druge islamističke pobunjeničke grupe koja je podržala evakuaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari