Tramp naredio izgradnju zida na granici s Meksikom 1Foto: MICHAEL REYNOLDS EPA

Predsednik SAD Donald Tramp potpisao je naređenje o izgradnji zida na granici sa Meksikom.

On je prethodno u intervjuu za ABC rekao da bi izgradnja zida mogla da počne u narednih nekoliko meseci, ali da izrada planova za taj masivni projekat počinje odmah, prenosi N1. Izgradnja zida dugačkog oko 3.200 kilometara bilo je jedno od glavnih Trampovih obećanja u predizbornoj kampanji za predsedničke izbore.

Kako navodi N1, predsednik SAD takođe je naredio da se smanje izdvajanja za američke gradove koji su “utočišta” za ilegalne imigrante. Ideja o zidu je poznata od ranije, ali je debatu u javnosti prethodnih dana pokrenula Trampova ideja da izgradnju objekta, vrednog više od sedam milijardi evra, treba da plati američki južni sused.

Nekoliko mera u vezi sa nacionalnom bezbednošću biće ozvaničeno do kraja ove nedelje. Očekuje se da će Tramp potpisati nekoliko izvršnih naredbi oko imigracije i bezbednosti granica. One će verovatno obuhvatiti i „ekstremne provere“ ljudi koji u SAD dolaze iz većinski muslimanskih zemalja na Bliskom istoku i u Africi, prenosi Bi-Bi-Si. Mere će predstavljati restrikcije na dolazak izbeglica u Ameriku.

Tramp će takođe prisiliti takozvane gradove svetilišta u SAD da sarađuju sa vlastima prilikom deportacija ilegalnih migranata. „Gradovi svetilišta“ ne hapse niti pritvaraju imigrante koji u SAD žive ilegalno.

Očekuje se i da će novi stanar Bele kuće najaviti restrikcije za imigrante iz sedam afričkih i bliskoistočnih zemalja, uključujući Siriju, Jemen i Irak. Verovatno je i da će zaustaviti ulazak nekih izbeglica u SAD – dok se proces provera ne učini rigoroznijim, navodi britanski servis.

Tramp je u međuvremenu obećao „veliku istragu o krađi glasova“, pošto je već tvrdio da je na izborima 8. novembra bilo na milione nezakonitih glasačkih listića. Novi predsednik je rekao da će istraga obuhvatiti „one koji su registrovani da glasaju u dve države, one koji su ilegalni“. Sugerisao je da su glasali mnogi koji su već odavno bili mrtvi i da je čak do pet miliona ilegalnih glasova otišlo njegovoj demokratskoj suparnici Hilari Klinton.

Istovremeno, da zvanična Moskva nema „nikakve iluzije“ da loši odnosi sa SAD mogu da se brzo poboljšaju pod novim američkim predsednikom izjavio je juče ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, javio je FoNet. Lavrov je pred poslanicima Dume rekao da Moskva nema nikakvih naivnih očekivanja u pogledu poboljšanja odnosa sa Vašingtonom.

„Nemamo iluzija da će se odnosi sa SAD „resetovati“, rekao je on koristeći termin kojim su američki predsednik Barak Obama i tadašnji ruski predsednik Dmitrij Medvedev opisali napore da poboljšaju odnose dve zemlje, kaže AP. Lavrov je pre obraćanja poslanicima izjavio da pozdravlja izjave predsednika Trampa o poboljšavanju odnosa Vašingtona i Moskve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari