Rumunska vlada odlučila da povuče spornu uredbu 1Foto: EPA / ROBERT GHEMENT

Uprkos odluci premijera Sorina Grindeanua da povuče spornu uredbu kojom se određeni slučajevi korupcije dekriminalizuju, na ulicama Bukurešta i oko 70 drugih rumunskih gradova nastavljeni su protesti.

Okupljeni poručuju da su se „probudili“ i traže ostavke. Oni su izvikivali parole „Ostavka, ostavka“ i mahali rumunskim zastavama. Protesti su organizovani i u oko 70 gradova širom Rumunije, a na njima se prema procenama policije okupilo oko 330.000 ljudi.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=EENfGyVwH5w]

Rumunska vlada povući će zvanično na sutrašnjoj sednici spornu uredbu kojom se dekriminalizuju mnogi slučajevi korupcije. Ovo je izjavio  večeras Kalin Taričeanu, lider stranke ALDE, manjeg koaliconog partnera vladajućih socijaldemokrata, a potvrdio je i premijer Sorin Grindeanu, prenose strane agencije.

Najavljeno je da će potom biti započet dijalog u javnosti kako bi se pronašlo odgovarajuće rešenje za ovu uredbu. Kako javlja izveštač radio televizije Srbije (RTS), vest o povlačenju uredbe obradovala je demonstrante, koji su se i večeras okupili u centru prestonice.

„Doneli smo ovu odluku – da povučemo uredbu, da je odbacimo, da bi ljudi shvatili da naš cilj nije da sebe zaštitimo od pravde“, rekao je Taričeanu za privatnu televiziju Romania TV, prenosi Rojters.

Rumunska agencija Ađerpres javila je da je na ulicama ove večeri oko 20.000 ljudi, a da su svi prilazi kapiji dvorišta skupštine bili zatvoreni i da ih nadgledaju žandarmi. Demonstranti su se okupili na Trgu Viktorija odakle su krenuli ka Trgu Revolucije. Tu su se zaustavili ispred zgrade ministarstva unutrašnjih poslova gde su održali minut ćutanja za one koji su nastradali u revoluciji 1989. godine. Uzvikivali su iste slogane koji su korišćeni i 1989. godine i pevali nacionalnu himnu.

Rumunska vlada odlučila da povuče spornu uredbu 2

Uredba vlade, doneta pre četiri dana, koja podrazumeva i nacrt zakona za pomilovanje osuđenih osoba, kritikovana je kao najveće odstupanje od antikorupcijskih reformi, od 2007. godine, kada je Rumunija postala članica EU.

Uredba bi omogućila dekriminalizaciju prekršaja u vezi sa zloupotrebom vlasti, u kojima iznosi ne prelaze 200.000 leja (48.000 dolara).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari