Vrh domaćeg suterena 1Foto: Luca Marziale / Danas

Ko zna koliko puta je pod ovim nadnaslovom pisano o „prednosti domaćeg terena“, ali ne samo kao vidu beneficije za prethodno bolje rezultate, već i istoimenom „fenomenu“ koji ovde ima značajno drugačije i značenje, i težinu.

„To“ je u ABA ligi prednost veća od svih ostalih, fizičkih, psihičkih, taktičkih, tehničkih, za nju se ekipe u stvari bore cele sezone, ona je „trofej pre trofeja“, „cilj nad ciljevima“, i na kraju – garancija uspeha.

Recept je jasan, stvara se atmosfera da gosti ne smeju pobediti, da će se to sprečiti svim mogućim sredstvima, a ne samo bukom i verbalnim nasiljem, i da i ti gosti, ali i sudije opravdano posumnjaju da im je u slučaju „neželjenog“ ishoda, bezbednost i te kako ugrožena.

E sad je pregažena i ta granična linija. Ne moraju više da sumnjaju, domaćin i organizator utakmice je po prvi put u istoriji ABA lige, po mom skromnom sećanju od skoro pola veka i u istoriji sporta ovog podneblja uopšte, javno iskazao da sudijama ne može da garantuje bezbednost.

Samo nekoliko sati pre prve utakmice finala plej-ofa ABA lige Crvena zvezda – Partizan, domaći klub je u obraćanju čelnicima Lige, a pre svega komesaru za suđenje Srđanu Dožaiju, saopštio baš to: ako sudije budu „grešile“ kao u petak (Partizan – Budućnost, prim.aut) ili kao na utakmici Partizan – Crvena zvezda prošle sezone sa identičnim namerama i „slučajnim greškama“.

Dakle, ako domaći (čelnici, igrači, navijači) ne budu zadovoljni suđenjem, lov na arbitre je otvoren.

„Ko nama može da garantuje da će publika koju već godinama iritiraju te iste sudije greškama na štetu KK Crvena zvezda, mirno sedeti i gledati (opet) greške i opet od istih sudija, koje ste (opet) Vi delegirali“, piše u saopštenju koje je potpisao direktor KK Crvena zvezda Nemanja Vasiljević.

Prva utakmica je odigrana, Crvena zvezda je pobedila, Saša Pukl, Milivoje Jovčić i Luka Kardum su valjda odsudili bez „slučajnih grešaka“, prošlo je i bez bacanja svačega na parket. Ali, šta da su jedna ili dve sudijske odluke bile drugačije od desetinu i više naknadno pregledanih na snimcima, pa samim tim i konačni skor? Da li je moguće da se niko iz ABA lige, države Srbije, ali i Evrolige to jasno ne pita.

A prvo pitanje koje sva druga čini manje važnim je: ko je dozvolio da se ta utakmica uopšte igra kad organizator ne garantuje bezbednost. Da li je odgovornost prećutno preuzela policija i to šapnula ABA ligi, ali „nezvanično“ a zvanično je opstala ozbiljna pretnja? Jel to sve važi i za drugu utakmicu, a sudije sad „otprilke znaju“ kako treba i „mora“ da se sudi? Ili – zašto Crvena zvezda ove sezone nijednom nije poslala pismo iste sadržine Evroligi, a nebrojeno puta je iz kluba tvrđeno da su žestoko oštećeni.

Kad smo mislili da smo videli sve modifikacije prednosti „domaćeg suterena“, dobili smo novi prilog, otvorenu pretnju nasiljem, koje bi valjda bilo „opravdano“ jer je „izazvano“. Pa ti sudi pošteno, dok osam hiljada godinama „iziritiranih“ to „objektivno“ procenjuje.

U ovoj sredini i ovoj Ligi, plej-of nema nikakvog smisla. Prvom u sezoni odmah treba dati titulu, umesto „prednosti domaćeg terena“. Što je isto, ali sa manje buke. I bruke.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari