Donald Tramp dao račun Angeli Merkel 1Foto: CLEMENS BILAN/ Epa

Američki predsednik Donald Tramp uručio je nemačkoj kancelarki Angeli Merkel račun od 374 milijarde dolara, iznos koji smatra da je Nemačka dužna da uplati NATO, piše britanski Sandej tajms.

List citira neimenovanog nemačkog ministra i tvrdi tda je Tramp isprintao lažni račun i uručio ga Merkel za vreme razgovora iza zatvorenih vrata tokom susreta u Vašintonu, prošle sedmice.

Države članice NATO pakta načelno su se obavezale da će trošiti dva odsto svog bruto nacionalnog dohotka na odbranu, što vrlo mali broj država i čini.

Iznos koji je Tramp gurnuo Merkel u ruke navodno odgovara iznosu koji je Nemačka trebalo da uplati od 2002. do danas, plus kamate.

Ta godina je odabrana jer je tadašnji kancelar Gerhard Šreder obećao da će trošiti veći iznos na odbranu.

Nemački ministar koji je razgovarao sa Sandej tajmsom otkrio je da je Merkel ostala smirena kada je dobila račun, i nije ni na koji način odgovorila na tu provokaciju.

Ipak, kako je rekao, u Berlinu su Trumpov potez doživeli kao skandal.

Nakon sastanka, Tramp je i na Tviteru napisao da je Nemačka dužna SAD.

Usprkos onom što ste možda čuli od lažnih vesti imao sam sjajan sastanak s kancelarkom Angelom Merkel. No, Nemačka duguje velike količine novca NATO i Sjedinjene Države moraju dobiti više za moćnu i vrlo skupu zaštitu koju pružaju Nemačkoj, napisao je Tramp.

Mediji podsećaju da je sastanak obiležen kontroverazama u da se Tramp odbio rukovati s Merkel za fotografe.

Portparol Bele kuće Majkl Šort za informaciju Sandej tajmsa, rekao je da je lažna.

Nemačka ministarka odbrane Ursula Von der Lejen odbacila je tvrdnje da je Nemačka išta dužna SAD ili NATO.

Ne postoji dužnički račun u NATO. Troškovi za odbranu idu i u mirovner misije UN, u naše evropske misije, i u naš doprinos borbi protiv terorizma, rekla je ona. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari