Tramp: Nisam pod istragom FBI zbog Rusije 1Foto: FoNet AP

Američki predsednik Donald Tramp insistira na tome da nije pod istragom, pošto je otpustio direktora Federalnog istražnog biroa (FBI), nazvavši ga „putujućim pozorištem“.

Tramp je za En-Bi-Si Njuz rekao da je on sam odlučio da otpusti Džejmsa Komija. Komi je vodio istragu o navodnom uplitanju Rusije u izbore u SAD i mogućem dosluhu članova Trampovog izbornog štaba sa Moskvom. Tramp je ovu istragu okarakterisao kao „šaradu“, što je tvrdnja direktno protivrečna izjavi Komijevog naslednika, navodi Bi-Bi-Si.

U svom prvom intervjuu od kako je otpustio direktora FBI, Tramp je za En-Bi-Si Njuz u četvrtak izjavio da je pitao Komija da li je pod istragom: „Rekao sam, ako je moguće da li bi mi javio da sam pod istragom, a on je rekao da nisam“. „Ja znam da nisam pod istragom“, naglasio je Tramp tokom intervjua, ponavljajući tvrdnju koju je izneo u utorak u pismu kojim je otpustio Komija. Tramp je kazao da mu je Komi to prvi put rekao na večeri u Beloj kući, koju je direktor FBI zatražio zato što je želeo da zadrži svoju poziciju pod novom administracijom.

Ali En-Bi-Si je nešto kasnije citirao neimenovanog bivšeg visokog zvaničnika FBI bliskog Komiju, koji je rekao da je Bela kuća zatražila da se održi večera, kao i da Komi ne bi rekao predsedniku da nije pod istragom. „Rekao bi – vidite gospodine, zaista ne mogu da ulazim u to, a vi to ne biste ni želeli“, izjavio je ovaj neimenovani zvaničnik.

Bela kuća je odbacila zabrinutost, koju su izrazili pravni stručnjaci, da je razgovor, kako ga je naveo Tramp, možda bio nepriličan. Portparolka Sara Hakabi Sanders je izjavila da ona to ne vidi kao sukob interesa.

Prema pisanju Njujork tajmsa, dvoje ljudi koji su čuli Komijevu izjavu – na istoj toj večeri – reklo je da je on odbio da se zavetuje na lojalnost Trampu, ali da je rekao da će biti iskren sa njim. Osim toga, čini se da je predsednik podrio prvobitno objašnjenje Bele kuće da je Komija otpustio po preporuci glavnih pravosudnih zvaničnika.

„On je putujuće pozorište. On samo traži pažnju javnosti. FBI je bio u rasulu. Želeo sam da otpustim Komija. To je bila moja odluka“, rekao je Tramp.

Zvaničnici Bele kuće su prethodno ubacili odluku (o otpuštanju) u pismo koje je napisao zamenik državnog tužioca Rod Rozenstajn, na šta se Tramp osvrće u uvodnom poglavlju svog pisma ostavke Komiju, kada kaže: „Prihvatio sam njihovu preporuku“. Ali za En-Bi-Si je izjavio: „Otpustio bih ga bez obzira na tu preporuku“.

Tramp je takođe porekao da je tražio da se obustavi istraga o Rusiji, rekavši da je, umesto toga, zatražio da se ona ubrza: „Želim da saznam da li je postojao problem tokom izbora koji je povezan sa Rusijom… ili bilo kojom drugom zemljom.“ Ta izjava je, ukazuje Bi-Bi-Si, suprotnost onome što je postavio u tvitu u ponedeljak: „Priča o tajnom dosluhu između Rusije i Trampa je potpuna obmana, kada će se već jednom okončati ova šarada koju plaćaju poreski obveznici?“ U jučerašnjem intervjuu je kategorički poricao povezanost njegove kampanje sa Rusijom.

Tramp je izjavio da je preko jedne pravne firme republikanskom senatoru Lindziju Grejemu upravo poslao pismo u kojem se jasno navodi da on nema nikakve veze sa Rusijom. „Nemam baš ništa sa Rusijom. Nemam nikakve investicije niti imovinu u Rusiji. Nisam ni na koji način povezan sa Rusijom“, naglasio je Tramp.

Bela kuća je istragu o Rusiji opisala kao „jednu od verovatno najmanjih problema kojima se FBI trenutno bavi“. Ali vršilac dužnosti direktora FBI Endrju Mekejb je u četvrtak rekao da je to ipak „veoma značajna istraga“. U svedočenju pred obaveštajnim odborom senata, on je izrazio i sumnju u tvrdnje Bele kuće da je Komi izgubio poverenje svog osoblja.

„Mogu sa sigurnošću da vam kažem da je većina zaposlenih imala duboku i pozitivnu povezanost sa direktorom Komijem“, rekao je Mekejb. On je obećao da Beloj kući neće pružati informacije o statusu istrage i da će obavestiti Senat o bilo kakvom pokušaju uplitanja u istragu.

Republikanski predsednik pomenutog odbora Ričard Bur je pitao Mekejba da li je ikada čuo da je Komi rekao predsedniku Trampu da nije predmet istrage. Mekejb je odgovorio da on ne može da komentariše istragu koja je u toku. On nije potvrdio navode da je Komi zatražio još sredstava za istragu agencije o Rusiji. Mekejb je rekao da veruje da FBI ima dovoljno sredstava da sprovede istragu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari