Teheran se sveti ISIS-u 1Foto: EPA

Iran je u prvom raketnom napadu van svoje teritorije od 1988. i rata sa Irakom, gađao položaje takozvane Islamske države (Daeš, ISIS) na istoku i severoistoku Sirije.

Iranska Islamska revolucionarna garda (IRGC) je lansirala šest raketa srednjeg dometa (SRBM) koje su u nedelju uveče „udarile“ komandni centar ISIS kao i skladišta oružja i municije terorista u provinciji Der-al-Zor, kazao je danas predstavnik IRGC Ramezan Šarif.

„Prema pouzdanoj informaciji, raketna operacija protiv Daeša je uspešna,“ kazao je general Šarif za iransku medijsku kuću Press TV. „Napad je bio samo delić iranske kaznene moći protiv terorista i ostalih neprijatelja,“ poručio je zvaničnik IRGC.

Amir Ali Hađžizadeh, komandant vazdušnih snaga IRGC je, pak, kazao da su rakete ispaljene iz zapadnih iranskih provincija Kermanšah i Kurdistan, da su letele preko Iraka pre nego što su eksplodirale u Siriji. Iranski zvaničnici navode da je napad bio usklađen sa sirijskim vlastima.

„Bespilotne letilice koje su se kretale od Damaska do (grada) Der al-Zor prenele su nam u Iran posledice,“ kazao je Hadžizadeh. „Rakete su tačno pogodile ciljeve.“

Prema iranskoj novinskoj agenciji Fars, bliskoj IRGC, dosadašnji pokazatelji govore o velikom broju poginulih terorista i uništenom oružju.

IRGC je istakla da je napad bio odgovor na terorističke akcije u Teheranu 7. juna. Tada je 18 lica usmrćeno u dva odvojena, ali po svemu sudeći usklađena napada na simbole Islamske Republike, parlament i memorijalni centar posvećen imamu Ruholi Homeiniju, vođi Islamske revolucije.

Stručnjaci su na osnovu televizijskih snimaka napada u Siriji identifikovali najmanje jedan projektil kao raketu Zolfakar. Press TV navodi i da među iranskim SRBM, Šahab 2 i Kiam mogu da dosegnu između 700 i 800 kilometara.

Zolfakar može da leti 700 do 750 km, a njena preciznost je između pet i 10 metara. To je najnovija varijanta u seriji raketa Fateh-110 koje u Iranu razvijaju od 1990-ih.

Press TV prenosi kako se u Teheranu smatra da je raketni napad „i jasna dalekosežna poruka ostalim igračima u sirijskom sukobu.“ U prilog tome se navodi mišljenje ranijeg zapovednika IRGC Mohsena Rezaeia: „Bio je ovo samo početak osvete Daešu. Žešći šamar je na putu. Oni koji podržavaju terorizam treba da vode računa o iranskoj moći,“ napisao je Rezaei na Tviteru.

ISIS je preuzela odgovornost za napadu u Iranu. No visoki zvaničnici Teherana i IRGC su optužili obližnju Saudijsku Arabiju za umešanost u napad i „promovisanje terorističkih grupa“ u Iranu. IRGC se, takođe, zarekao da će osvetiti prosutu krv.

Iran je pored Rusije i pokreta Hezbolah iz Libana, ključni saveznik režima predsednika Bašara el-Asada. Iran je posle izbijanja rata u Siriji 2011. poslao u tu zemlju vojne savetnike i značajan broj dobrovoljaca. Prema jednom izveštaju koji su preneli svetski mediji, do marta je u Siriji poginulo oko 2.100 boraca iz Irana.

U nedelju je, opet prvi put u regionu, američka ratna avijacija oborila jedan sirijski borbeni avion. Koalicija koju predvode SAD je saopštila da je njihove saveznike u borbi protiv ISIS napao sirijski avion.

Tako je situacija u šestogodišnjim ratom razdiranoj bliskoistočnoj državi dodatno usložena. Demokratske snage Sirije (SDF), savez Kurda i Arapa koji podržava SAD, se bori da džihadiste istera iz Rake, severnog uporišta ISIS. U blizini, trupe sirijske države koje podržava Rusija, napreduju na jugozapadu, nastojeći da izbegnu SDF i težeći da oslobode naftom bogatu provinciju Der al Zor.

Sirijska armija je obaranje svog aviona nazvala „agresijom“ dok su njene trupe i saveznici uspešni u bici protiv ISIS „na nekoliko frontova u badiji“. Misli se na veliki deo pustinje koja se prostire na oko 90.000 kvadratnih km između centralne Sirije i granica sa Irakom i Jordanom na istoku i jugoistoku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari