Bez bliskih rođaka se ne može u Ameriku 1Foto: Shwn Thew/EPA

Bela kuća je postavila nove kriterijume za ulazak državljana šest država s većinskim muslimanskim stanovništvom i sve izbeglice u SAD, prema kojima ako žele da pređu američku granicu, moraju da imaju u zemlji ili članove „bliske“ porodice ili poslovne veze.

Nova pravila se odnose na ljude iz Irana, Libije, Sirije, Somalije, Sudana i Jemena, a na snagu su stupila juče, pošto je Vrhovni sud delimično obnovio zabranu na putovanje koju je doneo predsednik SAD Donald Tramp. On je odluku Vrhovnog suda ocenio kao „pobedu za našu nacionalnu bezbednost“.

Prema novim kriterijumima, oni koji nemaju u SAD članove bliske porodice, odnosno, kako je preciznije definisano, roditelje, supružnike, dete, zeta ili snaju i brata ili sestru, u narednih 90 dana neće moći da uđu u zemlju. Iz definicije „bliskih“ članova porodice isključeni su deda i baba, tetke, ujaci, bratanci i bratanice, sestrići i sestričine, tastovi i tašte, svekrve i svekri, šira porodica i unuci. Pravila se takođe ne odnose na one koji u Sjedinjenim Državama imaju poslovne veze ili veze sa obrazovnim institucijama.

Pravila se ne odnose ni na one koji već imaju važeću vizu. Ulaz će biti dozvoljen i ljudima s dvojnim državljanstvom, a koji putuju s pasošem zemlje na koju se odredba ne odnosi. Advokati, i oni koji podržavaju i oni koji se protive zabrani, upozoravaju da bi nove restrikcije, koje će biti na snazi sve dok Vrhovni sud ne donese konačnu presudu, mogle da otvore vrata za bujicu pravnih izazova. Međutim, Vrhovni sud se tim slučajem neće baviti do oktobra, što znači da će novi kriterijumi važiti 90 dana.

Sud je takođe odobrio zabranu izbeglicama da narednih 120 dana ulaze u SAD, čime je omogućio Vladi da zabrani ulazak podnosiocima zahteva koji nemaju nikakve „odnose u dobroj veri“ sa američkim pojedincima ili entitetima. Trampova administracija je saopštila da je spremna da prihvati najviše 50.000 izbeglica.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari