Nasilje u Severnoj Koreji izazvalo bi katastrofu 1Foto:MAXIM SHIPENKOV/EPA

Nasilni razvoj događaja u Severnoj Koreji dovešće do katastrofe, zbog čega Moskva poziva sve strane da budu uzdržane u rešavanju problema na Korejskom poluostrvu, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova, prenosi Sputnjik.

„Svaki pokušaj da se nasilno reši problem Korejskog poluostrva dovešće do tragedije ogromnih razmera, ogromnih civilnih ljudskih žrtava kod svih sukobljenih strana, humanitarne, ekonomske i, naravno, ekološke katastrofe“, rekla je Zaharova na konferenciji za novinare u Moskvi.
Ona je pozvala sve strane da ulože stvarne napore kako situacija ne bi skliznula u tačku iz koje nema povratka.

Situacija na Korejskom poluostrvu se pogoršala nakon razmene oštrih saopštenja između Severne Koreje i SAD. Pjongjang je obećao da će lansirati balističke rakete u oblast ostrva Guama, gde se nalaze američka avio-baza „Andersen“ i vojnomorska baza „Apra Harborn“. Predsednik SAD Donald Tramp je izjavio da ukoliko lider Severne Koreje Kim DŽong Un napadne Guam, „Severnoj Koreji će se dogoditi ono što niko nikada nije video“.

Marija Zaharova je rekla da će šef ruske diplomatije Sergej Lavrov 25. avgusta u Moskvi razgovarati sa južnokorejskim kolegom Kan Gjon Hvaom.

Prema njenim rečima, ministri će razgovarati o bilateralnoj saradnji i međunarodnim regionalnim problemima, sa akcentom na rešavanju situacije na Korejskom poluostrvu. Lavrov će 21. avgusta u Moskvi razgovarati sa egipatskim kolegom Samehom Šukrijem. Teme razgovora biće problematika rešavanja kriznih situacija na Bliskom istoku i u Severnoj Africi, uključujući Siriju, Libiju i Jemen, i palestinsko-izraelski odnosi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari