Site name

SAD se povlače iz Uneska

SAD donele su odluku da se povuku iz Uneska, javlja AFP. Zvaničnici Uneska izrazili su žaljenje zbog ove odluke.

3

Piše: Danas Online

Vašington 12. oktobar 2017. 15:55

Kako se navodi u saopštenju Stejt departmenta, o odluci SAD obaveštena je generalna direktorka Uneska Irina Bokova.

“Odluka nije lako doneta i izražava zabrinutost SAD zbog stanja u ovoj organizaciji, potrebe za reformom i konstantnog antiizraelskog odnosa te organizacije“, navodi se u saopštenju.

Kako prenosi AP, odluka je donesena zbog tenzija oko Palestine, tačnije zbog rezolucije koju je doneo Unesko, a koju Vašington vidi kao antiizraelsku.

Amerika će iz svetske organizacije za zaštitu istorijske i kulturne baštine istupiti 31. decembra, a ostaviće svoju misiju u svojstvu stalnog posmatrača kako bi

Kako je poručeno iz ovog tela Ujedinjene nacije, odluka SAD je "primljena sa žaljenjem".

"Ovaj potez vidimo kao gubitak za multikulturalnost i celu porodicu Ujedinjenih nacija", navela je Irina Bokova.

SAD su prestale da finansiraju telo čiji su osnivači još 2011. godine, nakon prijema Palestine u organizaciju.

povezane vesti

komentari (3)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

ljubomir anđelković

13. oktobar 2017.

Iako većina svetskih sukoba ima svoje korene u sticanju ekonomskih prednosti, ipak kao fasada, a naročito kao mobilizacioni faktor koji unosi ljudsku strast u te sukobe, još uvek su razne religijske zablude! Nema globalizacije, pa čak ni iskrene saradnje, sve dok religije ne budu poslate u muzeje! Jer: bilo koja velika sila, ili kajav društveno-politički sistem, koji pretenduju da ujedine čovečanstvo, pre nego bi došlo do izjednačavanja nivoa ekonomskog i kulturnog razvoja, nosi sa sobom opasnost da će nas izložiti religijskim i drugim sukobima koji će nas izbrisati sa lica zemlje kao biološku vrstu!

Miodrag iz Peći

13. oktobar 2017.

Da vas podsetim - Srbija je i rukama i nogama (odnosno njen predstavnik islamolog Tanasković) glasala za prijem Palestine u UNESKO i ako nije članica UN, čime je ne samo raazbesnela SAD, već i Izrael, Vatikan koji nisu priznali R.Kosovo. I još jednim presedanom stvorili uslove za ulazak R.Kosovo u UNESKO bez ispunjenja tog važnog uslova. Tako će UNESKO bez ogromne finansijske pomoć i SAD postati žrtva bogatih arapskih zemalja čiji je predstavnik samo za dva glasa danas izgubio presedavanje. Za utehu im je što je francuska predstavnica naturalizovana Marokanka.

Miodrag iz Peći

14. oktobar 2017.

Da pojasnim Odri Azule jeste Marokanka ali potiče iz jevrejske bankarske porodice.