Pripreme za predstojeći kongres Socijalističke partije Srbije, koji će biti održan 14. decembra, počeće za desetak dana, a sredinom septembra biće održano Predsedništvo i Glavni odbor stranke na kome će biti utanačena „ kongresna pravila igre“ i izabran Organizacioni odbor.

I pored toga što se još ne zna da li će izbori u SPS biti neposredni ili po delegatskom sistemu u ovoj stranci tvrde da je jedino pozicija lidera stranke Ivice Dačića sigurna, ali da su svi ostali funkcioneri „promenljive kategorije“, budući da niko od njih nije ostvario neke zapažene rezultate.

Novica Tončev, član Predsedništva SPS, kaže za Danas da bi sednica GO i Predsedništvo trebalo da daju odgovore na pitanje kakve izbore socijalisti žele, da neposredne, po delegatskom principu, ili će o izboru najviših funkcionera odlučivati Glavni odbor. Napominje da bi tek trebalo da bude postignut dogovor i da li će prvo biti održani izbori na lokalu u SPS, pa onda u centrali ili obrnuto, ali i kako će teći predlaganje kandidata.

„Osim lidera stranke Ivice Dačića sve može biti promenjeno u SPS. Lično očekujem velike promene u samom vrhu stranke nakon kongresa, jer niko od aktuelnih funkcionera, pa ni bivši ministri, nije napravio ništa zapaženo da bi mogao da računa na ostanak na staroj funkciji. Verujem da će velika gužva biti za potpredsednike SPS. Za sada po Statutu imamo pet potpredsedničkih mesta , ali postoji mogućnost da ta brojka bude povećana. Evo ja vama otkrivam da ću se kandidovati za potpredsednika SPS“, kaže Tončev.

Osim Tončeva niko od funkcionera SPS juče nije želeo da otkrije svoje ambicije. Na pitanje ima li istine u spekulacijama da će na Kongresu postati novi a predsednik gradskog odbora SPS, umesto Aleksandra Antića, koji po svemu sudeći prelazi u potpredsednike SPS, Nikola Nikodijević kaže da se u stranci niko nije do sada bavio kadriranjem, a da je on sam zauzet poslovima u Skupštini Beograda.

„Kada u septembru utvrdimo izborna pravila, biće reči onda i o kadrovskim rešenjima. Lično ne razmišljam o funkciji lidera gradskog odbora SPS, jer tu funkciju odlično obavlja Antić“, kaže Nikodijević za Danas. Đorđe Čabarkapa, zamenik predsednika IO SPS, za koga se spekuliše da će zameniti Branka Ružića, na mestu predsednika IO, navodi za naš list da mu je želja da nastavi rad u partiji, ali da će o tome članstvo i predsednik dati svoje mišljenje . I on, poput Tončeva kaže da je jedno sigurno da će „Ivica biti predsednik , a da će o radu ostalih svoje mišljenje dati članstvo i sama organizacije SPS.

Čabarkapa napominje i da će nakon septembarske sednice GO i Predsedništva početi predlaganje za odgovorne funkcije – članove glavnog odbora, predsedništvo, predsednika Izvršnog odbora, potpredsednike i predsednika.

Mrkonjić i Ružić bez komentara

O stranačkim ambicijama juče nije želeo da govori ni Milutin Mrkonjić, ali ni Branko Ružić, koji nam je rekao da će sve nepoznanice biti otklonjene u septembru, kada će biti izabran i organizacioni odbor za pripremu Kongresa. Organizacioni odbor će po aktuelnom Statutu i internim aktima, a prema automatizmu, činiti aktuelni članovi rukovodstva. U septembru će biti izabrani i razni odbori koji će se baviti izmenama Programa i Statuta SPS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari