Zeleno svetlo za buduću vojnu strategiju EU: U fokusu dijalog sa Prištinom i BIH 1Foto: EPA-EFE/ STEPHANIE LECOCQ

Zapadni Balkan dobio je mesto u Strateškom kompasu Evropske unije (EU) koji je danas dobio zeleno svetlo šefova diplomatija Unije na sastanku u Briselu, a u dokumentu se BiH i dijalog Beograda i Prištine posebno spominju.

U dokumentu EU navodi se da proces pregovora o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda „treba unaprediti“, preneo je sinoć Radio slobodna Evrope (RSE).

Kada je reč o BiH navodi se da je od posebnog interesa da se podrži suverenitet, jedinstvo i teritorijalni integritet BiH, „zasnovan na principima ravnopravnosti i nediskriminacije svih građana i konstitutivnih naroda“, kao što je propisano Ustavom BiH, kao i reformski proces na svom evropskom putu.

Ministri su dali danas zeleno svetlo Starteškom kompasu, a na samitu lidera EU u četvrtak i petak biće zvanično potvrđen.

„Bezbednost i stabilnost na celom Zapadnom Balkanu još uvek nije potpuna, takođe zbog sve većeg stranog mešanja, uključujući kampanje manipulacije informacijama, kao i zbog potencijalnog prelivanja iz trenutnog pogoršanja evropske bezbednosne situacije“, dodaje se u dokumentu.

Strateški kompas je buduća vojna strategija Evropske unije.

Sa njim se države članice dogovaraju oko zajedničke strateške vizije o ulozi Unije u bezbednosti i odbrani, i obavezuju se na niz konkretnih i širokih smernica za postizanje tih ciljeva u narednih pet do deset godina.

Kako se navodi, imajući taj cilj na umu, „EU prvo treba da proceni svoje specifično strateško okruženje i prioritete“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.