Foto: Wikipedia

Ovu gradsku znamenitost osnovao je još 1936. tadašnji gradonačelnik Vlada Ilić. Kako se navodi u određenoj literaturi, zemljište na Kalemegdanu od oko tri hektara za potrebe vrta Ilić je „darovao svojim sugrađanima“.

Svečano otvaranje Zoološkog vrta bilo je prenošeno na Beogradskom radiju, dok je u Beogradskim opštinskim novinama objavljen obiman izveštaj o ovom značajnom događaju za grad. U tom izveštaju se, između ostalog, navode i darodavci vrta, kao i životinje koje su oni darivali. Među njima se ističe francuska vlada, koja je poklonila antilopu, pantera, bivola, zebua, tri makaki majmuna, muflona, mangabej majmuna, krunastog ždrala, marabua i pelikana.

Osim navedenih, prve stanovnike beogradskog vrta činili su i lavovi, leopardi, beli i mrki medvedi, vukovi, jeleni, srne, zatim rode, ždralovi, paunovi, fazani, sove i papagaji. U tekstu o otvaranju navodi se i plan daljeg razvoja vrta. U planu je, kako je tada pisalo, uređenje specijalnog dečijeg zoo-vrta, dečije igralište sa zabavnim i gimnastičkim spravama, kao i mala plaža za kupanje i sunčanje dece.

Zoološki vrt u Beogradu, kako se navodi na sajtu, često su posećivali i članovi kraljevske porodice Karađorđević. Tako je kraljica Marija često na ovo mesto dovodila kraljeviće Tomislava i Andreja, dok se kralj Petar Drugi redovno interesovao za dalje planove i izgradnju.

Tokom Drugog svetskog rata ovo „gradsko životinjsko carstvo“ bilo je bombardovano čak dva puta – 1941. i 1944. Veliki deo životinjskog fonda je tada bio uništen, a one koje su pobegle iz kaveza i predstavljale opasnost za okolinu morale su biti ubijene. Na sajtu, takođe, piše i kako je u vrtu izginulo i mnogo ljudi, koji su tokom rata u njemu tražili utočište.

Zoološki vrt danas se prostire na površini od skoro sedam hektara. U njemu stanuje oko dve hiljade životinja, odnosno oko 270 životinjskih vrsta. Izgledu vrta doprinose i razni objekti, česme, fontane, Galerija skulptura u drvetu, vrtić za prinove „Bebi zoo-vrt“ i još mnogo toga. U vrtu se nalazi i spomenik šimpanzi Samiju, jednom od „heroja vrta“, kao što su i aligator Muja i Gabi, nemački ovčar.

Sami – dorćolski begunac

Na sajtu Beogradskog zoološkog vrta nalazi se i zanimljiva priča o šimpanzi Samiju, jednom od poznatijih stanovnika ovog vrta. Sami je u vrt stigao početkom 1988. i ubrzo nakon toga uspeo je da razvali rešetke, pobegne iz kaveza i „prošeta se“ centrom grada. I to je uspeo dva puta. Snimci njegovog hvatanja prenosili su se na mnogim svetskim medijima, a britanski BBC je među prvima izvestio o ovom „mitingu“ na kojem je bilo oko deset hiljada ljudi. Sami je uginuo 1992.