Veća izdvajanja Grada za projekte energetske efikasnosti 1Foto: Beoinfo

Tribini koju je organizovao Sekretarijat za energetiku prisustvovali su predstavnici drugih gradskih sekretarijata, gradskih opština, gradskih javno-komunalnih preduzeća, Arhitektonskog fakulteta, Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) i drugi učesnici u projektima energetske efikasnosti.

Sekretarka za energetiku Nina Jandrić ukazala je na to da je do 2018. godine za projekte energetske efikasnosti utrošeno ukupno 100 miliona dinara, a da je za proteklu i ovu godinu opredeljeno čak 550 miliona dinara. Ona je posebno naglasila potrebu za izradom i realizacijom strateških dokumenata u ovoj oblasti.

– U toku su aktivnosti na izradi tipologije zgrada kojima ćemo na reprezentativnom uzorku od 5.000 objekata dobiti modele na koje treba primeniti isti model energetske sanacije. Takođe, u toku je izrada Programa i plana energetske efikasnosti koji je posvećen izboru i definisanju optimalnih mera kojima će se ostvariti ušteda energije objekata javne namene i objekata koje koriste gradske javne službe, javno komunalna i druga gradska preduzeća. U toku je i izrada studije sprovođenja energetskih pregleda sa studijom izvodljivosti na 22 objekta u 17 gradskih opština, kao i izgradnja informacionog sistema energetike grada (ISEB) – istakla je Nina Jandrić.

Ona je izrazila zadovoljstvo predstojećim radovima na energetskoj sanaciji četiri javna objekta.

Radovi se odnose na objekat starog DIF-a, zgradu Opštine Zemun, OŠ „Kralj Petar Drugi Karađorđević” i OŠ „Vuk Karadžić” u Sremčici. Ukupna površina je oko 10.000 kvadrata, a na sva četiri objekta biće zamenjena fasadana stolarija kao i sama fasada, čime ćemo potrošnju energije u ovim objektima smanjiti za 45 do 50 odsto. Želimo da svake godine imamo smanjenje energije i povećanje efikasnosti jer, smanjenim trošenjem energije manje zagađujemo okolinu i živimo komfornije – istakla je Jandrićeva.

Sekretarka za energetiku ukazala je i na to da je na teritoriji deset gradskih opština zamenjeno 95 odsto svetiljki, kao i da će u sedam prigradskih opština u narednom periodu biti zamenjeno 40 odsto zastarelih svetiljki. Ona je istakla i da je stalna aktivnost Sekretarijata za energetiku ugradnja solarnih panela za potrošnju sanitarne vode, kojima je u protekle dve godine opremljeno devet javnih objakata, odnosno domova zdravlja, škola, sportskih centara i predškolskih ustanova.

Učestvujući na skupu, predsednik opštine Zemun Dejan Matić ukazao je na to da ova opština, kao primer dobre prakse, prati i sprovodi sve propise u oblasti energetske efikasnosti koje donose republički i gradski organi.

– U ovaj proces krenuli smo od svoje kuće i sa željom da pokažemo odgovornost prema životnoj sredini. Reč je o projektu objekta u Kosovskoj 9, gde je prostor adaptiran i prilagođen standardima energetske efikasnosti, čime smo i smanjili godišnje troškove. To nam je omogućilo da od ušteđenih sredstava nabavimo i poklonimo vozilo Domu zdravlja u Zemunu. Između ostalih projekata, tu su i sanacija domova kulture u Ugrinovcima i Batajnici, zgrada Opštine Zemun, a posebnu pažnju pridajemo osnovnim školama i vrtićima na teritoriji naše opštine – istakao je Matić.

Na skupu je prikazana i prezentacija energetskog menadžera Vladimira Stajića o mogućim izvorima finansiranja rekonstrukcije objekata radi povećanja energetske efikasnosti, kao i mere sprovedene u javnim i komunalnim preduzećima grada. Učesnici u raspravi predstavili su energetski pregled sa studijom izvodljivosti na 22 objekta u 17 gradskih opština, kao i prikaz značaja tipologije zgrada na teritoriji glavnog grada.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.