Međunarodni sud pravde proglasio se nadležnim za tužbu Hrvatske protiv Srbije za genocid. Tužba je podignuta jula 1999, u vreme kad je međunarodni položaj Srbije bio više nego očajan. U međuvremenu se promenilo mnogo toga i u Beogradu i u Zagrebu.

Srbija je postala nezavisna država. Obe zemlje žele da postanu članice Evropske unije. Međunarodni sud pravde je pre godinu i po presudio da Srbija nije odgovorna za genocid u Bosni i Hercegovini. Hrvatska, ipak, nije pristala na vansudsko poravnanje. Iz Beograda se najavljuje protivtužba. Predstoji još nekoliko godina pravnih i političkih natezanja koje se narodski i pesnički nazivaju – ćeranjem.

Odluka o nadležnosti doneta je 18. novembra, na godišnjicu pada Vukovara. U Hrvatskoj se veza između dva datuma, svakako ne slučajna, doživljava mnogo dramatičnije. U Srbiji takve godišnjice pamte samo oni koji su lično pogođeni.

Hrvatska je, iz političkih razloga, odlučila da se sudi do kraja. Iz istih razloga Srbija priprema dokaze da je susedna država izvršila genocid nad svojim građanima srpske nacionalnosti. Kakav god bio sudski ishod – odnosi između dve zemlje će u međuvremenu biti u senci procesa. Posledice neće osećati političari, većgrađani. Tužba protiv države podrazumeva kolektivnu krivicu. Iako je u vreme rata većina građana Srbije podržavala svoju vlast, većina ne može snositi krivicu ni za odluke tadašnjeg rukovodstva ni za pojedinačne zločine. Isto tako, većina građana Hrvatske ne snosi odgovornost za proterivanje Srba, uništavanje i otimanje njihove imovine. Posledice nastavka pravnog rata snosiće ponajviše oni koji su osetili rat na svojoj koži: Srbi koji su nekad živeli i oni koji danas žive u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj dosad nije doneta nijedna presuda za genocid. Jedina takva presuda doneta je pred Međunarodnim tribunalom za ratne zločine, ali ona se tiče Srebrenice. Ako Hrvatska na svom terenu nije dokazala genocid, malo je verovatno da će ga dokazati u Hagu. Ali, to ostaje na sudijama. Pred dve države češće će se postavljati pitanje kako regulisati međusobne odnose i rešavati svakodnevne probleme običnih građana. Kako će, recimo, sarađivati u borbi protiv organizovanog kriminala, koji potiče mahom iz ratnog bratstva?

Nema osnova da se izjednačava odgovornost dve strane. Osnovano je pitanje hoće li MSP bilo kome olakšati breme prošlosti, ili će samo dodatno opteretiti sadašnju i buduću saradnju. Kad presuda jednom bude doneta – malo će biti onih koji će osetiti olakšanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari