(Ne)glasanje dijaspore 1Foto: Freeimages/cierpki

Glasanje je ustavno pravo svakog državljanina Srbije bilo to u Srbiji ili u dijaspori, međutim, dok se glasanje dijaspore uzurpira uskraćivanjem njihovih osnovnih ljudskih odnosno građanskih prava i sloboda, glasanje u Srbiji je drastično uzurpirano uskraćivanjem kako građanskih, tako još drastičnije, ekonomskih prava i sloboda.

Sasvim drugi scenario postoji za glasanje dijaspore. Naime, u ovom slučaju ne postoji mogućnost manipulacije državljanina Srbije njihovim ekonomskim tj. socijalnim slobodama i pravima.

Ovde je patentiran genijalni izum u uputstvu za sprovođenje zakona o jedinstvenom biračkom spisku objavljeno u „Službenom glasniku RS“ br 15/12 i 8818, tačka 3 promene u biračkom spisku. Dakle, po podnošenju zahteva za glasanje u inostranstvu, nadležne opštinske, odnosno gradske uprave, i republička izborna komisija, ovlašćene za rešavanje tih zahteva, donose rešenje o određivanju biračkog mesta za glasanje, odnosno rešenje da nisu ispunjeni uslovi da će birač na izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu.

Zaista genijalno.

Dakle, ako neko želi da glasa iz San Dijega, Kalifornija, tada mora da postoji najmanje 100 prijavljenih zahteva za glasanje iz tog mesta da bi se organizovalo glasanje od strane diplomatsko-konzularnog predstavništva koje prosleđuje zahteve podnosioca.

U praksi gotovo da nema nikakvih šansi da će se to i desiti, umesto da se omogući glasanje putem imejla, preporučenom poštom i sl.

Ako se ovome pridoda decenijska letargija dijaspore u vezi s prijavljivanjem za glasanje u Srbiji, onda je jasno zašto jako mali broj naših državljanina glasa na izborima u Srbiji.

Ova letargija je rezultat dugogodišnje nezainteresovanosti države Srbije u uključivanju dijaspore u politički i privredni život naše države.

Najpre je komunistički režim sistemski gušio svaku povezanost dijaspore sa maticom i to vrlo sistematski, da bi od petooktobarskih promena ta povezanost bila svedena na puku formalnost. S druge strane, dijaspora, sa konstantnim deviznim prilivima svake godine, bukvalno je glavna finansijska infuzija matice Srbije.

To samo govori kolika je vezanost dijaspore sa maticom a u isto vreme snažna finansijska zavisnost matice od dijaspore.

Nažalost, ekonomski potencijali dijaspore stavljeni su sasvim po strani uprkos naučnim studijama koji govore suprotno, o velikom ekonomskom potencijalu dijaspore za ekonomski prosperitet matice. Međutim, kako to ostvariti kada su mnogi naši državljani u inostranstvu lišeni prava da glasaju.

Ostaje nam jedino da proučimo Kinu, koja je sve te potencijale dijaspore implementirala do savršenstva.

Autor je specijalista opšte hirurgije i opšte medicine, Brizbejn, Australija

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari