Doktor Edin Mutevelić, hirurg Opšte bolnice u Užicu, dospeo je u žižu javnosti zbog objavljivanja snimaka povreda i operacije pacijenta na svom Fejsbuk profilu.

I kao retko ko u poslednje vreme, uspeo da podeli javno mnjenje – od krajnje osude i zgražavanja, do potpunog odobravanja i podrške. Doktor Mutevelić je obrazložio svoj postupak: „Ovo je stvaran život u Srbiji.

Nikome ne smeta snimak kada kolju novinara, prebijaju Vučićevog brata, ubijaju Gadafija kao psa, kad Obama rokne celo selo, kad u Ukrajini zakolju čoveka pred ženom i decom…

To je normalno. Dosta mi je golih guzica, od Stanije do Soraje, klozetskih selfija i napućenih usana.“ Ovakav stav je naišao na veliko odobravanje, ali je sa druge strane stručna javnost prozvala kolegu za neetičko obavljanje posla. Iako je imao dozvolu od pacijenta da objavi slike, lekari smatraju da je prekršio etički kodeks.

Na snimcima su zaista šokantne fotografije – vidi se nož u grudima pacijenta koji je sam sebi naneo povrede u pokušaju samoubistva, nakon svađe sa suprugom. Sem neetičnosti objavljivanja snimaka koji bi trebalo da budu poverljivi u odnosu pacijent – lekar, postavlja se i pitanje u kojoj meri je povređeni bio uračunljiv odobravajući objavljivanje fotografija, imajući u vidu da je prethodno pokušao samoubistvo.

O tome će biti sprovedena istraga u užičkoj bolnici. Možda se i ne zaustavi na tome, u zavisnosti od toga da li će slučaj dospeti do suda. Opet, kako utvrđivati nečiju odgovornost za objavljivanje slika na Fejsbuku kada ta oblast nije na adekvatan način zakonski pokrivena?

Brojna pitanja je pokrenuo nesvakidašnji potez doktora Mutevelića. Nad mnogima od njih bi trebalo svi da se zapitamo, a ne samo stručna javnost. Na stranu neetičnost njegovog poteza, zašto se slike masakriranih tela bez cenzure pojavljuju u medijima? Čemu do detalja iznositi na koji način je devojčica silovana i ubijena? I dokle više sa „atributima“ devojaka bez zanimanja, kad smo već sve videli? Kada ćemo, konačno, da se pozabavimo suštinskim problemima koji muče građane u Srbiji? Život na ivici egzistencije i katastrofalno stanje u zdravstvu samo su neki od njih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari