Ministarstva prosvjete godinama oklijevaju riješiti pitanje seksualnog obrazovanja. Kad je u osnovne škole napokon eksperimentalno uveden program Udruge GROZD (Glas roditelja za djecu), Povjerenstvo ministarstva zatražilo je da se u dio o seksualnom odgoju unesu značajne preinake.
Da se, npr., uz pojam ‘spola’ uvrsti i pojam ‘roda’, nužan za objašnjenje ‘patrijarhata’. No GROZD, koji se smatra crkvenom udrugom, odgovorio je da je ‘rod’ feministička izmišljotina… Što će biti s ostalim zahtjevima Povjerenstva, npr., da se masturbacija prestane spominjati u negativnu kontekstu, da se teme kontracepcije i prekida trudnoće razdvoje kako učenici ne bi mislili da je kontracepcija jednaka abortusu… – posve je neizvjesno. Nije određeno ‘tko će kontrolirati je li GROZD izvršio tu zadaću… Povjerenstvo je raspušteno i više nema nikakav utjecaj’, vajka se prof. zagrebačke Filozofije Aleksandar Štulhofer, najpoznatiji hrvatski seksolog i član Povjerenstva. A uvođenje seksualnog odgoja u srednje škole dočekalo je, evo, i izbornu godinu. Da se u njoj može očekivati malo dobra, pokazuje odluka Ministarstva da PROTIVNO zahtjevu vlastita Povjerenstva u srednje škole, uz Forumov, pripusti i GROZD-ov program zdravstvenog odgoja. Meni se čini da se ponovno pokazuje koliko su Ugovori sa Svetom stolicom na obrazovnom planu opasni.
Obaveza da naš obrazovni sustav uzme u obzir kršćansku etiku prometnula se u kleričku ambiciju da spolnom odgoju pristup moderira Crkva, koja i osobni i društveni svjetovni život reducira na obiteljski, a seks svodi na njegovu ‘prirodnu’, u stvari pred-humanu, reproduktivnu funkciju. Pri čemu je najopasnija kultura tajnosti koja dopušta sve o čemu se šuti. Oduvijek moralno pogubna, osobito za mlade, ta je kultura u doba AIDS-a postala doslovno smrtonosna. No, izgleda da je predbračni seks u Hrvatskoj osobito neprihvatljiv u predizborno vrijeme.