Nosioce funkcija na najvišem nivou vlasti u BIH juče je visoki predstavnik Miroslav Lajčak upozorio da „kolektivno odluče da li su za integraciju ili izolaciju zemlje“. Lajčak je juče u Sarajevu, obraćajući se delegatima na zajedničkoj sjednici Predstavničkog doma i Doma naroda BIH i članovima Savjeta ministara i entitetskim rukovodstvima, rekao da nisu održali radni konsenzus o strateški važnim ciljevima BIH.
– Ako želite izabrati integraciju umjesto izolacije smatrate da treba podvući crtu ispod protekle, neuspješne godine, te građanima BIH ponuditi uspješan novi početak, to i pokažite svojim djelima. Morate kreativno i konstruktivno pristupiti ključnim zadacima koji vam predstoje u narednih nekoliko mjeseci. U suprotnom treba da budete svjesni da preuzimate odgovornost za izolaciju i njene posljedice na državotvornost, politiku, ekonomiju, socijalnu sliku i moral – rekao je Lajčak.
Komentarišući političku atmosferu u BIH Lajčak je istakao da je „zatrovana negativnom retorikom, uzajamnim optuživanjem i nepostojanjem želje da se pronađu rješenja“. Lajčak je poseban akcenat stavio na policijsku reformu i rekao da novi prijedlog nikome ne nanosi štetu, a svojom uravnoteženošću samo bi otvorio put ka evroatlantskim integracijama.
Govoreći o reformama Ustava BIH rekao je da se moraju poštovati, ali prije toga da se postigne dogovor o policijskoj reformi.
Lajčak je istakao da Pravda u BIH mora biti zadovoljena i ukazao na potrebu usvajanja strategije za rješavanje pitanja ratnih zločina.