Iz Pirota će uskoro put Hilandara na Svetoj gori krenuti 21 pirotski ćilim, dar pirotskih tkalja i grada ovom manastiru. Četiri godine ćilime sa prepoznatljivim šarama vredno su tkale pirotske tkalje u firmi „Piroteks trikoi“. Na ovaj način obnavlja se skupocena kolekcija pirotskih ćilima koja je izgorela u požaru pre četiri godine. Tim povodom u Galeriji „Čedomir Krstić“ u Pirotu otvorena je izložba pod nazivom „Ćilim za Hilandar“.
Prema rečima direktora „Piroteks trikoa“ Marije Simonović, izrada ovih ćilima započeta je 2004. godine, odmah posle katastrofalnog požara.
– Dosad smo uradili 21 ćilim površine oko 70 kvadratnih, a do septembra meseca trebalo bi da počne izrada još 130 kvadrata ćilima, koji će takođe, čim se završe, biti poklonjeni Hilandaru na Svetoj gori. Uz finansijsku pomoć opštine Pirot, pokrenuli smo akciju da se urade replike pirotskih ćilima koji su bili u Hilandaru – kaže Simonovićeva.
Na čelu Odbora za realizaciju ove velike akcije je vladika niški Irinej. Akciju su pomogli mnogi donatori. Vladika niški se na otvaranju izložbe i ovom poklonu zahvalio Pirotu i Piroćancima. – To će biti njihov ponos jer će brojni gosti Hilandara moći da uživaju u umetnosti pirotskog ćilima. To će biti jedna posebna, još čvršća veza ove svetinje sa Srbijom, posebno s Pirotom – rekao je vladika Irinej.
Muzejski savetnik i istoričar umetnosti u Muzeju Ponišavlja u Pirotu Radmila Vlatković rekla je da se vredne zbirke pirotskih ćilima nalaze se u Etnografskom muzeju u Beogradu, Muzeju primenjenih umetnosti, Narodnom Muzeju u Nišu, muzeju Ponišavlja, u Rilskom manastiru i Hilandaru.
Ćilimi će put Hilandara krenuti 3. jula. Izradu ćilima pored SO Pirot, pomogli su i „Tigar“, Fond za gradsko građevinsko zemljište i pirotsko JP „Komunalac“.