"Dekanka Filološkog nedostojna da odlučuje o 'Heroju Beograda'" 1Foto: Stefana Savić

Istovremeno, profesori, saradnici i zaposleni na Filološkom pokrenuli su i peticiju protiv imenovanja Marković, koju je do juče do 15 sati potpisalo oko 600 građana, saznaje Danas.

Komentar gradonačelnika Beograda nismo dobili do zaključenja ovog izdanja našeg lista.

„Smatramo da je Ljiljana Marković, svojim ukupnim delovanjem, u velikoj meri narušila ugled Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, te da nije dostojna da odlučuje o dodeli nagrade „Heroj Beograda“, kojom se slave etičnost, nesebičnost i požrtvovanost i daje pozitivan primer mladim naraštajima“, poručili su profesori u pismu gradonačelniku.

Verujući da nije bio upoznat sa činjenicama, oni su Radojičiću ukazali da je Ljiljana Marković kao dekanka, ali i kao višedecenijska prodekanka za finansije i istovremeno kao v. d. šefa računovodstva Filološkog fakulteta, dobila opomenu Državne revizorske institucije, na osnovu koje je Fakultet morao da vrati u državni budžet 200.000 evra, koji su potrošeni na plate petoro privilegovanih radnika.

„Kao dekan Filološkog fakulteta od 2016. godine dovela je Filološki fakultet u stanje pravnog haosa: Fakultet još uvek nema statut usaglašen sa Statutom Univerziteta u Beogradu i Zakonom o visokom obrazovanju, nema čak ni legalnu statutarnu komisiju koja treba da priredi nacrt novog statuta; Filološki fakultet njenom odgovornošću nema legalno izabran Savet, nema Komisiju za plan i razvoj, nema Etičku komisiju, nema nijednu od komisija koje su predviđene zakonom i Statutom Univerziteta. Time što je istovremeno bila i dekan i odbornik u Skupštini grada Beograda prekršila je Statut Univerziteta. Zbog svega toga, kao i zbog činjenice da je falsifikovala odluku Nastavno-naučnog veća, Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu izrekao joj je meru javne opomene“, stoji u pismu gradonačelniku.

Profesori su ukazali i da je Etičkom odboru Univerziteta podneto više zahteva za utvrđivanje plagiranja od strane Ljiljane Marković, sa, kako napominju, očiglednim i neporecivim dokazima.

Podsetimo, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić doneo je rešenje kojim se obrazuje Komisija za dodelu Nagrade grada Beograda – „Heroj Beograda“.

Nagrada se dodeljuje za poseban doprinos u sprečavanju pojave i širenja, kao i za suzbijanje bolesti kovid 19 i zaštitu stanovništva od te bolesti.

Predsednik ove komisije je epidemiolog Predrag Kon, a zamenik novinar Pinka Mladen Mijatović. Članovi komisije su prof. dr Ljiljana Marković, glumac Svetislav Goncić i košarkaš Vladimir Štimac.

Potpisnici

Pismo gradonačelniku Beograda su uputili profesori Filološkog fakulteta Adrijana Marčetić, Duška Klikovac, Boško Suvajdžić, Jovan Popov, Snežana Samardžija, Anete Đurović, Irena Špadijer, Mejsun Garajbe Simonović, Nenad Tomović, Kajoko Jamasaki, Jelena Kostić Tomović, Iva Draškić Vićanović i Saša Moderc.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.