Foto: Vlada Srbije

Premijerka Brnabić je, na jednoj od najznačajnijih inovativnih konferencija u Evropi, predstavila iskustva Srbije u oblasti digitalizacije i način na koji digitalizacija i IT menjaju Srbiju danas.

”Srbija je zemlja sa mnogo talenata i ljudima koji imaju potencijal da stvaraju. Kada je digitalna revolucija započeta, naši mladi ljudi su krenuli u susret promenama koje ona nosi, nisu se plašili izazova i rizika i uspeli su da naprave dobre priče i kompanije koje su danas međunarodno priznate i uspešne. Zato ja danas Srbiju mogu da predstavim kroz jedan ”Nordeus“ koji je osmislio igricu koja ima više od 170 miliona korisnika, ”Seven Bridžis Dženomiks” koji je proglašen za jednu od 50 najpametnijih kompanija na svetu, Start It centre koji edukuju preduzetnike kako da naprave održiv biznis, ”Bio Sens” institut, koji je lider u oblasti digitalne poljoprivrede”, počela je Ana Brnabić svoje izlaganje danas u Minhenu.

Premijerka je naglasila da su upravo digitalizacija i obrazovanje ključni prioriteti Vlade Srbije, jer „država želi da da snažniju podršku potencijalima koji već postoje, kako bi se kreiranjem snažnijeg eko istema, omogućio brži rast IT indsutrije, koja može imati veliki uticaj na dugoročan rast cele ekonomije u narednim godinama“.

Brnabić je govorila o inovacijama i kreativnosti kao osnovama nacionalnog identiteta i važnosti njihove snažnije upotrebe u svrhe kulturne diplomatije. ”Imamo sjajno kulturno i umetničko nasleđe, koje kroz jačanje kreativnih industrija možemo da nadogradimo i kreiramo nacionalni brend koji će biti prepoznatljiv u svetu”, izjavila je predsednica Vlade Srbije.

Kreativne i digitalne industrije, kako je rekla Brnabić, mogu biti ekonomski i društveni pokretači Srbije. „Vlada koju ja predvodim, ponosna je što Srbija ima svoje lokalne heroje koji su postali brendovi van granica Srbije i koji su već doprineli da Srbija danas izgleda drugačije”, istakla je Brnabić. ”Ponosna sam što je Srbija napravila poznate i prestižne festivale poput EGZITA, GUČE, BITEF-a.”

U zaključku izlaganja, predsednica Vlade Ana Brnabić rekla je da će Vlada raditi na povezivanju kreativnosti i kulture sa tehnologijom, digitalizacijom i inovacijama, jer su to naše razvojne šanse.