Vodeći političari Levice nazvali su Šmita, koji će uskoro napuniti 90 godina, „senilnim“ i ocenili da „ako se bivši kancelar tako izražava, to ukazuje na raspad morala unutar SPD „.

Šmit je prethodno u jednom intevjuu rekao da „puka harizma ne znači da je neko i dobar političar“ i naveo da je „Adolf Hitler bio harizmatičan govornik, kao i Oskar Lafonten“. Prema njegovom mišljenju, Lafonten i Le Pen mogu se opisati kao „populisti“. SPD u Berlinu vlada zajedno sa hrišćanskim-demokratama kancelarke Angele Merkel, a Levica je posle liberala najveća opoziciona snaga u parlamentu.

Posle dugogodišnje aktivnosti Levice pretežno na nekadašnjem socijalističkom istoku zemlje, poslanici ove stranke počeli su da ulaze i u zapadne pokrajinske parlamente. Činjenica da je šef Levice Lafonten nekada bio vođa SPD povod je za stalna „koškanja“ među političarima dve stranke.

Socijaldemokrate su podržale Šmitove stavove i podsetili da u prošlosti Lafonten, na primer kada je rečo strancima i azilu, nije bio baš na levici stranke i da nije prezao od istorijski prevaziđene terminologije. Predstavnici Zelenih su se uprkos „Lafontenovom populizmu“, izjasnili protiv svakog poređenja s Hitlerom, jer se time ulepšava nacistička diktatura.

Parlamentarni izbori u Nemačkoj biće održani u septembru naredne godine, ali je među strankama većpočela predizborna napetost, pogotovu od kada je pre nedelju dana SPD za svog kandidata za kancelara odredila šefa diplomatije Franka-Valtera Štajnmajera. Levica je postala magnet za one socijaldemoratske glasače koji su razočarani posle usvajanja programa socijalnih reformi u vreme socijaldemokratskog kancelara Gerharda Šredera, jer smatraju da nije u skladu sa socijaldemokratskim idealima socijalne pravde. SPD u ispitivanjima javnog mnjenja većmesecima ima između 20 i 24 odsto glasova, Levica je dostigla čak popularnost između 12 i 14 odsto. Na saveznim izborima 2005. osvojila je 8,7 odsto. Ova stranka strahuje da će u predizbornoj kampanji biti izložena oštrim napadima socijaldemokratskih političara.