Berlin

Brnabić: Uzor Srbiji za digitalizaciju su Island i Estonija

Male zemlje kao što smo mi mogu biti efikasnije od drugih, ocenila je premijerka Srbije Ana Brnabić za nemački list Zidojče cajtung (Sueddeutsche Zeitung), koji piše o planovima Srbije da sprovede digitalizaciju i saradnji u tom poslu sa zemljama, poput Islanda i Estonije.

Merkel pre penzije želi rešenje za Kosovo

Nemačka kancelarka Angela Merkel priželjkuje da dok ne „ode u političku penziju“, odnosno do kraja njenog mandata, koji traje do 2021, Beograd i Priština postignu sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, i nastaviće da se „svim snagama“ zalaže za postizanje rešenja za Kosovo u narednim mesecima, kažu za Danas nezvanično predstavnici diplomatskih krugova iz Berlina.

Nemački mediji: Opasna igra Zagreba

Nemački levičarski list Tagescajtung (TAZ) piše o uplitanju Hrvatske u BiH pod naslovom „Opasna igra Zagreba“, u kojemu ističe da politika Hrvatske zapravo šteti bosanskohercegovačkim Hrvatima.

Brnabić o politici i ekonomiji Srbije u fondaciji „Kerber“

Srpska premijerka Ana Brnabić počela je drugi dan posete Berlinu u fondaciji „Kerber“, gde je sa članovima Bundestaga i predstavnicima „Konrad Adenauer“ i „Fridrih Ebert“ kao i drugim nemačkih neprofitnim i privrednim organizacijama, razgovarala o političkim i ekonomskim temama važnim za našu zemlju.

Brnabić: Nemačka važan partner, neslaganje o Kosovu ne uzimamo za zlo

Premijerka Srbije Ana Brnabić, koja bi, kako javlja RTS, u utorak u Berlinu trebalo da se sastane sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, izjavila je danas da Nemačka i Srbija imaju potpuno različita mišljenja o Kosovu i o tome kako bi moglo da se dođe do dugoročne normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Pre 29 godina srušen Berlinski zid

Širom Nemačke danas se obeležava 29 godina od rušenja Berlinskog zida, koji je više od dve decenije delio Istočnu i Zapadnu Nemačku, prenosi RTCG.

Još jedan kandidat za naslednika Angele Merkel

Nekadašnji šef poslaničke grupe stranaka Unije, odnosno Hrišćansko demokratske unije (CDU) i Hrišćansko socijalne unije (CSU) u Bundestagu, Fridrih Merc danas je ozvaničio svoju kandidaturu za novog šefa CDU.

Nemačka: Rekordan broj zaposlenih

Na nemačkom tržištu rada zlatni oktobar – rekordan broj zaposlenih i pad stope nezaposlneosti ispod pet posto, što je vrednost koja nije zabeležena od nemačkog ujedinjenja, objavio je Dojče vele (DW).

Merkel potvrdila da se neće kandidovati za predsednicu CDU

Nemačka kancelarka Angela Merkel potvrdila je da se neće kandidovati za mesto predsednice Hrišćansko-demokratske unije (CDU), ali da će obavljati funkciju kancelarke do kraja mandata, 2021. godine, prenosi N1.

Politička smrt Merkelove mogla bi da ugrozi jedinstvo Evrope

Politička smrt nemačke kancelarke Angele Merkel proglašavana je više puta od prošlogodišnjih federalnih izbora na kojima je podrška za njenu stranku desnog centra Hrišćansko-demokratsku uniju (CDU) spala na samo 33 odsto.

Merkel suočena sa još jednom izbornom katastrofom

Nemačka vladajuća koalicija sprema se da se suoči sa drugom izbornom katastrofom u roku od dve nedelje s obzirom da ankete pred regionalne izbore zakazane za nedelju u Hesenu pokazuju da će glasači „kazniti“ klimavu vladu Angele Merkel, javljaju zapadni mediji.

Bajer: Hladan tuš za Beograd

Poslanik Bundestaga Peter Bajer je izjavio da je Kosovo faktički nezavisno i da bi Srbija trebalo da ga prizna, jer inače neće ući u Evropsku uniju, a srpske političare je ovakva poruka očito zatekla nespremne, javlja danas Dojče Vele.

Prva Poslednja