Izložba Holokaust u Srbiji od 2. marta u Prvoj beogradskoj gimnaziji 1Foto: Promo

Izložba „Holokaust u Srbiji“ namenjena đacima i osnovnih i srednjih škola, biće otvorena sutra u 9.45 u Prvoj beogradskoj gimnaziji, kao deo istraživačkog projekta o logorima za Jevreje i Rome u Srbiji za vreme Drugog svetskog rata kao mestima sećanja i o suočavanju sa antisemitizmom i ekstremizmom koji su i doveli do holokausta.

Biće izloženi arhivski dokumenti, fotografije, novinski članci i istorijski tekstovi, o Romima i Jevrejima u Srbiji pre Drugog svetskog rata, dešavanjima u Srbiji za vreme okupacije i prvim progonima, ali i o otporu i slučajevima Jevreja i Roma koje su spašavale njihove komšije.

Deo izložbe posvećen je nekadašnjem direktoru Prve beogradske gimnazije Spaseniju Prici koji je spasio od sigurne smrti učenika gimnazije jevrejskog porekla, i na taj način zaradio odlikovanje Pravednika među narodima, dodaje se u saopštenju.

Na izložbi će biti predstavljena i prateća publikacija o logorima za Jevreje i Rome u Srbiji, poslednjim odredištima hiljada ljudi, a kako su organizatori naveli, time su hteli da skrenu pažnju da mnoge takve lokacije nemaju nikakva obeležja koja bi ukazala da su se tu nalazili koncentracioni logori.

Izložbu su organizovali Centar za primenjenu istoriju i Prva beogradska gimnazija uz podršku ambasade Sjedinjenih Američkih Država, a do kraja godine postavka će biti predstavljena i u Novom Bečeju, Boru, Trsteniku i Lazarevcu.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Izložba Holokaust u Srbiji od 2. marta u Prvoj beogradskoj gimnaziji”

  1. Klasican spin koji radi Ambasada USA u Srbiji,Voleo bih izlozbu o 37 hiljada pobijenih Srba u Bosn,voleo bih da ambasad USA dodje do tacnih podataka koliko je Srba pobijeno u Hrvatskoj 90 i sve ono zlo koje su sa Nemcima podrzavali protiv Srba tih godina.Da se napravi izlozba o najvecem etnickom ciscenju u Hrvatskoj posle WWII.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.