Foto: Opština Voždovac

„Primenom Zakona o sprečavanju nasilja u porodici uspeli smo da postignemo jednu važnu stvar – da se žene sve više ohrabruju da prijave nasilje. Pomislite koliko žena je stradalo decenijama unazad samo zato što nisu smele da prijave nasilnika, nisu imale podršku državnih organa, porodice, ni okruženja da to učine“, rekao je Stefanović na na tribini pod nazivom „Zaustavimo nasilje! Osnažimo žene“, u opštini Voždovac, navodi se u saopštenju.

On je istakao da moramo da radimo na stanju svesti u društvu, da priznamo i prihvatimo da problem postoji, da se suočimo sa tim da se može desiti u našem okruženju, da to nije nešto što će rešiti neko drugi, već da se svi aktivno uključimo u njegovo rešavanje.

Predsednik opštine Voždovac Aleksandar Savić je istakao da je opština posebnu pažnju posvetila prevenciji nasilja u porodici i ženama žrtvama i da je još pre dve godine, u saradnji sa Policijskom stanicom Voždovac, formirala Savet za bezbednost kako bi podigla nivo bezbednosti opštine.

Opština Voždovac je, u saradnji sa Narodnim univerzitetom „Svetozar Marković“, obezbedila besplatnu obuku za ženskog frizera, pedikira i manikira za žene žrtve nasilja u porodici, kako bi ih ekonomski osnažila i pružila materijalnu nezavisnost od nasilnika, istakao je Savić.

Tribini su prisustvovali predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, policije, tužilaštva, centra za socijalni rad, zdravstva, obrazovnih ustanova i svi oni koji su se priključili aktivnostima u borbi protiv nasilja u porodici.