Kako je u Jugoslaviji dočekana 1941. godina? 1Foto: Matea Milošević / Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković

Pre 80 godina slavljen je doček nove 1941. godine o čemu nas je izvestio list Vreme, dok je list Pravda preneo priču o londonskom aristokrati koji je zbog straha od krađe prodavao replike violina.

Kako je u Jugoslaviji dočekana 1941. godina? 2
Foto: Screenshot/digitalna.nb.rs

Na današnji dan pre 80 godina, dočekivala se 1941. godina. Doček je bio organizovan na nekoliko lokacija u Beogradu. Pre svega, piše list Vreme, novu godinu će sa svojim sugrađanima i slušaocima dočekati  spikeri beogradskih radija.

„Noć na radio talasima biće svakako jedna od najinteresantnijih svečanih dočeka 1941. Godine. Te noći zabaljaće ih najpopularniji pevači beogradskih radija, popularni „Kišobranci“, članovi Umetničkog pozorišta i radiodramske trupe.

U jednom delu učestvovaće i naša balerina, gđica Jelena Korobe. Centralni deo programa biće revija najboljih pevača. Naravno, kao neizostavni deo programa biće i sami spikeri radija.

Program će trajati od 10 časova uveče do 4 časa posle ponoći. Centralni deo programa biće održan u 2 sata posle ponoći kako bi svi oni koji dočekuju Novu godinu u lokalima, mogli da stignu i da čuju ovaj program.

Doček je organizovan i u udruženju glumaca, koji će upriličiti spektakularan program u kom će učestvovati mnoga viđena lica Beograda, kako iz glumačke branše, tako iz mnogih drugih.

Doček na Kolarčevom univerzitetu najvaljuje se kao jedan od najboljih i najduhovitijih dočeka u gradu, gde će doček upriličiti Umetničko pozorište sa početkom u 21:30. Pored njih i mnoga druga pozorišta, manja i veća, spremili su zanimljiv program za doček 1941. Godine.

Neki od ugostiteljskih objekata, u restoranu Lira, Dva jelena, Albanija, Lipov lad svojim gostima najavljuju najprijatniji doček uz muziku, hranu i piće i obećavaju potpun ugođaj.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke

Kako je u Jugoslaviji dočekana 1941. godina? 3
Foto:Screenshot/digitalna.nb.rs

„Tajna starih violina“ bio je naslov u listu Pravda. Naime, priča je o jednom prodavcu violina koji je otrkio da je neretko umesto originala, virtuozima davao imitacije violina.

„Varate se ako mislite da su virtuozi koje poznajete svirali na originalnim Stradviriusovim violinama“.

Ovaj poznati i bogati londonski aristokrata je godinama davao virtuozima svoje violine, ako bi mu se obratili pred koncert.

On bi im davao najskuplje i najpoznatije, čija je vrednost bila bar jedan milion dinara,  ali je vremenom nastao strah da bi one mogle biti oštećene, uništene ili ukradene.

Iz tog razloga, odlučio je da zatraži od majstora izradu što vernije replike, koje je kasnije davao violinistima.

Tvrdi da su kopije bilo toliko dobre, da niko nije mogao da posumnja, kao i da bi, nakon što bi im rekao da to nije original, oni rekli da je zapravo mnogo bolja od originala, i po zvuku i po kvalitetu. Današnje violine imaju jako visok standard pravljenja da su davno prestigle Stradivariusove i Gvarnerijeve.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke. 

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1938. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.