Kako je Tolstoj dobio bakšiš? 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Poznati ruski romansijer Lav Tolstoj odevao se veoma prosto i skromno.

Kako je Tolstoj dobio bakšiš? 2Po svojoj spoljašnjosti ličio je na običnog ruskog seljak. To ga je često dovodilo u veoma komične situacije, piše list Pravda pre 80 godina.

Jendom je Tolstoj na peronu železničke stanice u Tuli čekao voz. Kada je ušao voz u stanicu, jedna dama počela je da viče kroz prozor vagona:

– Žorž, Žorž

Pošto se niko nije odazvao, dama se obratila Tolstoju.

– Čičice, hoćeš li da budeš dobar, uđeš u čekaonicu i upitaš da li se tamo nalazi neki gospodin Žorž?

Tolstoj je izvršio nalog, vratio se i saopštio dami da Žorža nigde nema. Ona mu je zatim dala jednu srebrnu rublju kao bakšiš, Tolstoj joj se zahvalio, stavio bakšiš u džep i produžio šetnju po peronu.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Kako je Tolstoj dobio bakšiš? 3Davne 1912. godine na pučini Atlantika desila se jedna od najvećih parobrodskih katastrofa, piše list Vreme.

Džinovski ekspresni brod Titanik, čudo tadašnje tehnike, naišao je na svom putu na ledeni breg i za kratko vreme potonuo zajedno sa više od 1.500 putnika.

Ova činjenica u punom svom značaju zapažena je tek dosta godina kasnije.

Zbog toga su se sve zainteresovane države i velika parobrodska društva okupili na jednoj konferenciji u Londonu, gde je rešeno da se obrazuje jedna internacionalna pomorska služba koja će voditi računa o kretanju leda i davati detaljne izveštaje o tome.

Tako su nastale ledene patrole i lovci ledenih bregova.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1940. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.