Kampanja “Hrana se jede, ne baca se” 1Foto: Fonet/Zoran Mrđa

Programski direktor Centra za unapređenje životne sredine Vladan Šćekić izjavio je danas da, iako nisu rađena zvanična istraživanja, prema rezultatima pilot istraživanja u Srbiji se godišnje baci hrane u vrednosti od 20.000 dinara po stanovniku.

Šćekić je, na predavanju u EU Info centru, rekao da predavanjem za srednjoškolce „Hrana se jede, ne baca se“ počinje i kampanja „Evropa za zelenu Srbiju“.

Prema njegovim rečima, globalna istraživanja pokazuju da se jedna trećina proizvedene hrane baci.

Za rešavanje tog problema ne treba novca, već promena svesti i navika i zato se kampanja ovde obraća mladim ljudima na kojima svet ostaje i koji će naslediti sve ove probleme bacanja hrane, klimatskih promena, rekao je Šćekić.

Vođa Tima EU Info centra Ljubica Marković rekla je da danas počinje zelena kampanja koja će trajati 12 dana, sa ciljem promocije životne sredine, pitanja mobilnosti i borbe protiv klimatskih promena.

Zoran Tešić iz Ministarstva poljoprivrede i životne sredine rekao je da se strateškim dokumentima Srbija predviđa da do 2026. godine bude smanjen nivo biorazgradivog otpada do 65 odsto na deponijama.

Većinu u biorazgradivom otpadu čini hrana, rekao je Tešić.

Na osnovu pilot istraživanja Centar za unapređenje životne sredine saopštio je da se svakog dana u Srbiji baci 726 tona hrane, godišnje 256.000 tona grane, dok svaki pojedinac godišnje baci 35 kilograma.

Srednjoškolcima je prikazan i dokumentarni film „Samo ti jedi: priča o bacanju hrane“ kanadskog režisera Granta Boldvina.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Kampanja “Hrana se jede, ne baca se””

  1. Jao akcije za Lenj narod ma opusteno iskopaju penzioneri i ono sto se baci, keep recycling

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.