Foto: Medija centar

On je na sednici Odbora za zdravlje i porodicu Skupštine Srbije rekao da je elektronski recept počeo da se primenjuje i u 42 zdravstvene ustanove širom Srbije.

„Do ovog momenta je pušteno malo manje od 3.800.000 recepata. Dato je oko 270.000 obnovljivih recepata za hronične pacijente i toliko ljudi ne mora svaki mesec da dolazi kod lekara samo zbog recepta“, rekao je Mahmutović.

Obrazlažući informacije o radu Ministarstva zdravlja za period januar-septembar 2017. godine, koje je Odbor za zdravlje i porodicu prihvatio, on je rekao da se radi na ažuriranju liste čekanja.

„Liste čekanja će sigurno biti skraćene“, rekao je Mahmutović i naveo da je Ministarstvo zdravlja formiralo radnu grupu koja se bavi centralnom listom čekanja.

Mahmutović je ocenio i da bi integrisani informacioni zdravstveni sistem trebalo da zaživi u punoj meri i da se radi na tome.
Prema njegovim rečima, sve je manje primedbi na taj sistem.

Istakavši da je rad na prevenciji najvažniji, Mahmutović je kao primer naveo akcije besplatnih pregleda koji se organizuju jednom mesečno.
Tokom četiri dana akcije besplatnih preventivnih pregleda pregledano oko 75.000 pacijenata, što je više od 100.000 pregleda.

Mahmutović je podsetio da je pre nekoliko dana otvoren Klinički centar u Nišu, da se radi na rekonstrukciji sedam zdravstvenih ustanova, a priprema se i projektna dokumentacija za izgradnju Tiršove dva.

Naveo je da je Ministarstvo zdravlja paralelno radilo u tri pravca, a to su infrastruktura, kupovina opreme, specijalizacija i prijem novih kadrova u zdravstvene ustanove, a radilo se i na normativnim i zakonskim aktima.

Precizirao je da je kupljeno šest akceleratora i da je u toku nabavka „sajber noža“, a izrazio je nadu da početkom 2018. godine više neće biti liste čekanja za onkološke pacijente.

Poslanik Liberalno demokratske partije Žarko Korać rekao je da, prema anketama, građani imaju vrlo kritičan odnos prema zdravstvenom sistemu u celinu.

Prema njegovim rečima, na prvom mestu se pojavljuje problem korupcije, ali se kao problemi navode i liste čekanja i dužina boravka pacijenata u zdravstvenim ustanovama, jer pretrage dugo traju.