Miroslava Milenković će kontrolisati policiju? 1Foto: Fonet

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović nalazi se pred nezgodnim zadatkom.

Njega Zakon o policiji primorava da iz civilnog sektora odabere pet osoba koje će u naredne četiri godine biti članovi Komisije za rešavanje pritužbi u sedištu MUP-a. Međutim, ministar nema odrešene ruke prilikom izbora članova, već mora da se vodi konkursom koji je sprovela vladina Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom. A na konkursu je ubedljivo prva bila zamenica predsednika pokreta Dosta je bilo Miroslava Milenović.

Međutim, bivša članica Saveta za borbu protiv korupcije nije jedino „nezgodno“ ime koje ministar Stefanović mora rešenjem da postavi u Komisiju za rešavanje pritužbi. Trećeplasirana Jelena Radojković, koju je predložilo Udruženje žena „Etno forum“ iz Svrljiga, prošle godine se našla u medijima pošto je optužila šefa odborničke grupe Srpske napredne stranke u lokalnoj skupštini, za seksualno zlostavljanje.

Miroslava Milenović, koja ima bogato iskustvo u Srbiji i inostranstvu kada je reč o borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i sprečavanju pranja novca, u motivacionom pismu navela je dva osnovna razloga zbog kojih je prihvatila da postane članica Komisije za rešavanje pritužbi u sedištu MUP-a.

„Prvi razlog je izostanak ozbiljne istrage i rezultata istrage povodom fizičkog napada koji sam lično doživela od strane N. N. izvršioca u centru Beograda u novembru 2015. godine, iako sam pravovremeno ukazivala nadležnom tužilaštvu i policiji da sam predmet neovlašćene obrade i praćenja. Drugi razlog je događaj koji odigrao se aprila 2016. godine u centru Beograda, u kvartu „Savamala“, kada je izostala reakcija policijskih službenika koji su uredno od oštećenih građana primili prijavu o štetnom događaju“, navodi Milenović u motivacionom pismu u kojem ističe da je potpuno svesna da za učešće nema političku podršku i naklonost ministra.

Jelena Radojković je dve godine radila kao pomoćnica predsednice opštine Svrljig kada je otpuštena. Prema njenim rečima, razrešena je na zahtev predsednika opštinskog odbora Srpske napredne stranke u Svrljigu Gorana Jeremića. Razlog za razrešenje je, prema njenim rečima, to što je odbijala njegova udvaranja.

Nakon što ministar imenuje članove iz civilnog sektora sa radom će početi Komisija za rešavanje pritužbi u sedištu MUP-a. Komisija će postupati u tročlanim većima, a osim predstavnika iz nevladinog sektora u veću će biti i član koga imenuje Direkcija policije i predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova. Članovi komisije imenuju se na period od četiri godine.

Prema Zakonu o policiji pritužbu može podneti svako ko smatra da su mu postupanjem ili propuštanjem postupanja policajca povređena ljudska i manjinska prava i slobode, u roku od 30 dana od dana kada se pritužena radnja dogodila. Pritužba može da se podnese i na rad Ministarstva unutrašnjih poslova. Ukoliko pritužba sadrži elemente krivičnog dela, o pritužbi se obaveštava tužilac, Sektor unutrašnje kontrole i rukovodilac jedinice u kojoj osoba na koju se pritužba odnosi radi. Ukoliko pritužba sadrži elemente povrede službene dužnosti, protiv policajca na koju se odnosi se pokreće disciplinski postupak.

Odlučivanje

Odluke u komisiji se donose većinom glasova. Ukoliko se u pritužbenom postupku odluči da je došlo do povrede prava, prema policajcu se, kako se navodi u zakonu, preduzimaju odgovarajuće mere.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

5 reagovanja na “Miroslava Milenković će kontrolisati policiju?”

  1. pa super… vama smeta sto u vase vreme nije moglo da se desi slicno.. da DOS/DS imenuje bilo koga iz tada SRS bilo gde… a tada je SRS ima vise glasova nego DS na svakim izborima.. a danas SNS ima 55%, a prvi ispod crte 7%…

  2. Ovu gospodju su mediji svojevremeno pitali koji je to fakultet zavrsila kad je postala "strucnjak za brobu protiv organizovanog kriminala i korupcije". Koliko se secam (a moze se proveriti) tek posle 2-3 meseca se saznalno da je zavrsila geologiju. Ako je ovo sa fakultetom tacno, sta je onda kvalifikuje za clanstvo u ovoj komisiji ?

  3. Nek se i toj organizaciji najzad nadje neko ko ce biti na strani malog coveka i pravde a ne sistema zamajavanja i lazi.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.