Nacionalni udžbenici i dalje samo ideja 1

Od najave da će novi, jedinstveni udžbenici za nacionalne predmete – srpski jezik, istoriju i geografiju, početi da se koriste u osnovnim i srednjim školama od školske 2022/23. godine za sada se nije mnogo odmaklo.

U startu se kasni sa početnim planom koji je podrazumevao da izmene Zakona o udžbenicima mogu da budu donete najkasnije do juna u redovnoj proceduri, a po potrebi i ranije.

– Radna grupa je pripremila nacrt, a predstoje konsultacije sa kabinetima predsednice Vlade i predsednika Srbije, kao i sa Zavodom za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja. Nakon toga vrlo brzo možemo da predložimo Vladi Nacrt izmena Zakona o udžbenicima – rečeno je Danasu u Ministarstvu prosvete, ali nisu želeli da otkriju šta predviđa dokument koji su pripremili.

Izvori Danasa kažu da je, imajući u vidu dosadašnju praksu i aktuelne zakonske propise, gotovo nemoguće da svi udžbenici od posebnog nacionalnog interesa za pomenuta tri predmeta i za sve razrede osnovne i srednje škole, budu napisani, odobreni i odštampani, kako bi đaci po njima učili od 1. septembra 2022. godine.

Čak iako rokovi budu izmenjeni, tvrde da nema te izdavačke kuće koja će toliki broj naslova da pripremi za kratko vreme, ako je namera države da napravi kvalitetne udžbenike, koje će pisati i recenzirati dokazani stručnjaci.

Do sada nije bilo govora da će se udžbenici iz srpskog jezika, istorije i geografije Zavoda za udžbenike samo „prepakovati“ ili štampati u tiražu za sve đake, već je upravo predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao da izrada tih knjiga mora da bude „posao od najvišeg javnog interesa“.

– U očekivanju donošenja Zakona o udžbenicima koji će regulisati i ovu temu, vršimo načelne pripreme koje podrazumevaju da će odmah po usvajanju zakona Zavod biti apsolutno spreman za realizaciju projekta „udžbenika iz identitetskog paketa“. Zavodova višedecenijska osvedočena stručnost i profesionalnost su garant uspeha ovog projekta – kažu za Danas u Zavodu za udžbenike.
Prvobitni plan Ministarstva prosvete predviđa da je rok za izradu svih udžbenika od nacionalnog interesa decembar 2021. godine. Tome treba da prethode ne samo izmene zakona, već i raspisivanje javnog poziva za autorske timove za nacionalne udžbenike po predmetima i razredima.

U aktuelnim propisima rok za predaju rukopisa udžbenika nije definisan, ali je praksa da izdavači to urade do 1. novembra.

To je realan rok da bi udžbenik bio odobren do 1. februara i ušao u Katalog koji se objavljuje do 15. februara, što je uslov da bi mogao da se koristiti u narednoj školskoj godini.

Teoretski, rukopis može da se preda u decembru i da bude odobren do 31. januara, ali je malo verovatno da se rokovi ispoštuju ako na odobrenje stigne veliki broj udžbenika.

Treba napomenuti da pomenuti rokovi važe za udžbenike koji se pišu po postojećim nastavnim programima.

Do sada nije bilo reči da bi izradi identitetskih udžbenika trebalo da prethodi promena programa, niti je ideja potekla nakon analize postojećih školskih programa i udžbenika, već je cela priča pokrenuta u dnevno političke svrhe nakon žučne debate u javnosti povodom filma „Dara u Jasenovcu“.

Sa skupštinske govornice i sa stranica tabloida bliskih vlasti izrečeno je niz neistina o sadržaju aktuelnih nastavnih programa i udžbenika istorije, poput toga ih štampaju strani izdavači, da se Jasenovac pominje u tri rečenice, da nastavnici toj temi posvećuju svega deset minuta…

Struka je uglavnom ostala nema na ovakve proizvoljne ocene, a retki koji su digli glas protiv najavljene politizacije obrazovnog sistema, uzalud su ukazivali da je donošenje nastavnih programa i odobravanje udžbenika pod direktnom kontrolom države, koja prati svaki korak u tim procedurama.

Tek izašli novi udžbenici

Još jedan u nizu pokazatelja kako se „kroji“ obrazovna politika Srbije je i činjenica da su tek nedavno izašli novi udžbenici za osmi razred osnovne škole (po reformisanom programu), a po njima će đaci prvi put učiti od 1. septembra.

Što se tiče gimnazija, zasad je odobren jedan udžbenik istorije za treći razred opšteg i društvenog smera, a još dva su u proceduri i očekuje se da budu završena do početka nove školske godine.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.