Foto: Marko Mišić/FoNet

Oni zahtevaju između ostalog isplatu zaostalih zarada, kao i preispitivanje rada menadžmenta, koji optužuju za niz zloupotreba, među kojima su i „malverzacije sa novcem od sahrana“. Ova vrsta štrajka, u organizaciji ASNS, započela je početkom prošlog meseca.

Štrajk upozorenja trajaće jedan sat, od 14 do 15 sati, a nezadovoljni radnici će se okupljati u poslovnim prostorijama Gorice, na Novom groblju. Glavni poverenik ASNS-a u Gorici, Rade Rašović, rekao je da će štrajk trajati do ispunjenja zahteva, među kojima su i poboljšanje uslova rada,  preispitivanje sistematizacije radnih mesta ili preispitivanje zakonitosti povećanja plata menadženta.

– Jedan od zahteva je objavljivanje izveštaja Radne grupe o radu i poslovanju Gorice, koji je pre više meseci prosleđen Gradu, a u vezi sa kojim nemamo bilo kakve informacije. Radnu grupu je inače formirao Grad, a u njoj su bili i predstavnici budžetske insekcije. Gradonačelnik, kao i svi drugi funkcioneri, izbegavaju nas, jer nemaju rešenje za naše predizeće, a odlično znaju koji su problemi i šta je sve rađeno. Za sada simbolično štrajkujemo po sat vremena da građani ne bi trpeli, jer shvatamo koji posao radimo, ali ćemo nešto uskoro morati da uradimo- rekao je Rašović, koji nije samo sindikalac, već i uzbunjivač.

Prema rečima gradskog većinika Igora Vojinovića, Grad je ovaj izveštaj pre više od tri meseca dostavio policiji, ali se ona tim povodom još nije oglašavala. Gradsko veće je, takođe, krajem prošle godine donelo odluku o formiranju Radne grupe za izradu predloga reorganizacije JKP Gorica Niš, kojim bi između ostalog trebalo da se preporuče neophodne mere za izlazak iz finansijske krize, te predlog konačnog statusa preduzeća. Vojinović je kazao da će u okviru predloga „biti sagledana i opravdanost svih sindikalnih zahteva“.

U ASNS Gorice podsećaju da je račun tog JKPu blokadi za više od 2,7 miliona dinara. Gorici je, inače, od 2015. godine oduzeto bavljenje gradskim zelenilom, sgnalizacijom i javnom rasvetom, a ostavljen joj je sektor održavanja grobalja i obavljanje pogrebnih usluga. U preduzeću je od pređašnjih 450 radnika ostalo samo 129, dok su ostali uglavnom prešli u JKP Medijana i Parking servis.

Pretnje otkazom

Rade Rašović je kazao da mu je zbog aktivnosti u vezi sa štrajkom upozorenja i javnog ukazivanja na malverzacije uručeno upozorenje pred otkaz, što je, kako je naglasio, u suprotnosti i sa Zakonom o štrajku i sa Zakonom o zaštiti uzbunjivača. U pisanom obrazloženju upozorenja  ima 17 tačaka, a u čak sedam tačaka mu se spočitava saradnja sa medijima i iznošenje informacije o malverzacijama u Gorici.

Direktor Gorice Igor Novaković negirao je optužbe ASNS, nazivajući  ih “neprimerenim i nekorektnim komentarisanjme  poslovanje preduzeća”. On je tvrdnje sindikalaca da se novac za pogrebne usluge ne uplaćuje na račun preduzeća nazvao „neistinama“. Kazao je da je Rašović dobio opomenu pred otkaz jer su se neki radnici žalili da ih sprečava da obavljaju sahranjivanje u vreme dok traje štrajk upozorenja, kao i zbog toga što se Rašović su radno vreme uključivao u program jedne lokalne televizije, kako bi iznosio „neistine“ o situaciji u preduzeću.